Frisse wind waait door Kledingbank Voorst

KLARENBEEK/DE KAR- Door Rudi Hofman Met de winkel van Stichting Kledingbank Voorst e.o. gaat het na een lastige periode weer de goede kant op. Mede-oprichtster en voorzitter Els Bosscher merkt dat het aantal klanten de laatste weken aantrekt. Dit in combinatie met de verversing van het bestuur maakt dat zij positief naar de toekomst kijkt voor de Kledingbank Voorst. Het nieuwe bestuur wordt gevormd door penningmeester Dick Koster, secretaris Sophia Praat en Berry van den Hout, die over pakweg een maand Els Bosscher opvolgt als voorzitter. “Dan kan ik mij volledig op de winkel en de vrijwilligers gaan richten”, zegt Els opgetogen. Zij stond samen met Thea Bouwmeester aan de wieg van Kledingbank Voorst. Vanuit de PKN-dorpskerk in Twello sloten Aad van Duijn en Ruud Beukhof zich als bestuurslid aan. Beide mannen hebben onlangs hun functie opgegeven.

​Essentiële winkel

De winkel aan de Zutphenseweg 23 in Klarenbeek (feitelijk De Kar) was afgelopen februari en maart noodgedwongen gesloten. Els: “Net als de voedselbank behoren wij tot de essentiële winkels waar mensen hun eerste levensbehoeften kunnen halen. Maar in die periode was het door de hoge coronacijfers niet verantwoord mensen te ontvangen. Ik heb persoonlijk wel spoedmeldingen afgehandeld van bijvoorbeeld vluchtelingen of mensen die uit huis zijn geplaatst en die dringend kleding nodig hebben.”

Onvrede

De afgelopen periode waren er geruchten over interne strubbelingen. Els zegt hierover: “Binnen het bestuur was er een verschil van mening over de te volgen koers. Dit kwam hoofdzakelijk door corona. Wij zijn allemaal vrijwilligers en willen actie, maar op een gegeven moment kwam er nauwelijks nog iemand in de winkel. Dat gaf een gevoel van onvrede. Gelukkig hebben we de laatste weken qua aantal klanten weer een stijgende lijn te pakken.”

De Kledingbank Voorst is er voor mensen die rond de armoedegrens leven. Zij worden door organisatie Stimenz doorverwezen, maximaal vier keer per jaar. Dit gaat op afspraak. Het aanbod aan kleding en aanverwante artikelen zoals schoenen is groot, gevarieerd en van prima kwaliteit.

Arme landen

Naast de winkel beschikt de stichting ook over een groot magazijn waar een flinke voorraad ligt opgeslagen. Kleding die overblijft, schenkt zij aan Stichting Derde Hands in Apeldoorn, die de kledingstukken op haar beurt naar arme landen verstuurt.

Els Bosscher maakt graag van de gelegenheid gebruik iedereen op te roepen om vooral kinderkleding (“vanaf maat 104 tot de S’jes”), kleding voor kleine mannen (“van S tot en met M”) en sportschoenen in te brengen. Het zou volgens haar ook mooi zijn als zich nog een aantal vrijwilligers aanmeldt. Voor zowel het aanleveren van kleding als meer informatie over een vrijwilligersfunctie volstaat een mailtje naar: kledingbankvoorst@gmail.com.

woensdag 9 juni 2021

Deel dit bericht