Geef apparatuur een tweede leven in de derde wereld

Regio- Al meer dan veertig jaar werken iedere dinsdag- en donderdagmorgen ruim 80 vrijwilligers aan de Johannes Bosboomstraat 29 in Apeldoorn aan het verzamelen, repareren en testen van apparatuur en goederen die door ziekenhuizen en instellingen in de zorg aan hun Stichting Medic gedoneerd zijn.

Door Stichting Medic worden jaarlijks met deze goederen zo’n 150 projecten in meer dan 30 ontwikkelingslanden uitgevoerd. Doelstelling van Medic is om de gezondheidszorg in economisch achtergebleven gebieden in de wereld te verbeteren. Aanvragen om hulp gaan vaak om het inrichten van kleine ziekenhuizen en klinieken in landen in Afrika, Midden- en Zuid Amerika en Azië. Een aantal van de vaak gepensioneerde vrijwilligers hebben een medische achtergrond. Allerlei specialisten, huisartsen, tropenartsen, verpleegkundigen, maar ook technici, management en administratief personeel. Er zijn twee werkplaatsen, elektronisch en mechanisch, waar de gedoneerde apparatuur wordt nagekeken en indien nodig gerepareerd. Er wordt altijd contact opgenomen met de lokale artsen en medewerkers om te bepalen welke hulp niet alleen nodig maar ook effectief is. De apparatuur wordt grondig verpakt en gaat direct naar het lokale ziekenhuis. De kennis en ervaring met ontwikkelingshulp van veel van de vrijwilligers is een belangrijke reden van het succes. Wekelijks rijdt de eigen vrachtwagen van Medic door Nederland om de geschonken goederen op te halen. Doneren kan 24 uur per dag via de website www.medic.nl . Medic is ANBI gecertificeerd en heeft een track record van meer dan 40 jaar. Gedurende die 40 jaar heeft Medic een netwerk opgebouwd met vele tropenartsen die al jarenlang de weg naar ons kunnen vinden.

Met ziekenhuizen en instellingen in de zorg in Nederland worden, indien gewenst, convenanten afgesloten waarin o.a. voor het hergebruik gevrijwaard wordt. Ook voorziet Medic in een geplande afvoer van de overtollige apparatuur. Deze wordt door Medic getest en indien nodig gerepareerd, zodat geen “vuilnisbelt” naar de ontwikkelingslanden gestuurd wordt. Het donerende ziekenhuis helpt dan mee aan een duurzaam beleid, gaat verspilling tegen en is maatschappelijk verantwoord aan het ondernemen. Stichting Medic modificeert in hun werkplaatsen een aantal producten die speciaal gericht zijn op landen in de derde wereld. Een elektrische OK tafel wordt omgebouwd tot een mechanische. In eigen beheer wordt een eenvoudig verlosbed en een fixateur externe gefabriceerd en een mobiele OK lamp met LED verlichting die bij stroomuitval nog 10 uur op oplaadbare batterijen blijft branden.

Op dit moment hebben wij behoefte aan vrijwilligers met een technische achtergrond, zoals technisch tekenaar (autocad), ervaring met metaalbewerking, of belangstelling hiervoor. Ook elektronische kennis is welkom voor het nakijken of repareren van medische apparatuur of netwerkkennis voor het versterken van onze IT afdeling. Tenslotte zijn ook (oud) medici welkom om projecten te leiden en met hun kennis te beoordelen of de gevraagde hulp ook doelmatig is.

Kortom, bent u gepensioneerd, of heeft u tijd over, neem contact op (info@medic.nl) of kom eens langs aan de Bosboomstraat 29 in Apeldoorn. Het is niet alleen een mooie en voldoening gevende bezigheid, maar ook een heel gezellige club mensen.

woensdag 16 november 2022

Deel dit bericht