Herdenken en vieren, ook in dit jaar 2020!

Het is tachtig jaren geleden dat de oorlog uitbrak in Nederland en dit jaar vieren we 75 jaren vrijheid. De gehele gemeente Voorst werd tussen 12 en 17 april bevrijd en Terwolde op deze laatste dag. Het is en blijft belangrijk om stil te staan bij het leed dat de Tweede Wereldoorlog heeft veroorzaakt. Ieder jaar herdenken we op 4 mei de vele slachtoffers, waarbij wij op de Algemene Begraafplaats in Terwolde op onze eigen indrukwekkende wijze stilstaan bij hetgeen ons toen is overkomen.

Ook dit jaar zullen we stilstaan bij oorlog en bevrijding. Uiteraard zal het nu op een aangepaste wijze gaan en er zal ’s avonds geen ceremonie zijn. Maar voor wie behoefte heeft om te gedenken, stil te zijn en bijvoorbeeld te herinneren, kan dat ook dit jaar doen op de Algemene Begraafplaats. De krans is dan gelegd, de rozen liggen bij de graven en de vlaggen van Engeland, Canada en Nederland hangen halfstok. Bezoekers zijn de gehele dag van harte welkom.

Het is al geruime tijd stil in Nederland en stil in Terwolde. Maar in de huiskamers heerst vooral een familiaire sfeer. Vaders en moeders helpen de kinderen met huiswerk, er wordt samen gekookt, gegeten en er worden spelletjes gespeeld. Voor de ramen worden beren gezet zodat deze ‘gevonden’ kunnen worden tijdens een wandeling of fietstocht. Jongeren die even geen uitgaansleven hebben, vinden elkaar nog meer via social media. Lokale dj’s draaien er hun muziek voor alle leeftijden en er wordt gedanst in de huiskamers.

Iedereen ondervindt aan den lijve, dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. Vrijheid is kwetsbaar en het vraagt ook verantwoordelijkheid van ons allen, juist nu er een beroep wordt gedaan op het omzien en zorgen voor elkaar. Vrijheid is kostbaar, niet alleen in de beleving van oorlogstijd, maar ook nu. Vrijheid geeft je lucht, van vrijheid wordt je blij. Laten we daarom vooral niet vergeten hoe belangrijk vrijheid is.

Voor het vieren van de vrijheid op 5 mei is een mooi programma gemaakt, waarbij wij met veel respect al degenen in gedachten houden die de oorlog hebben ervaren. Door de huidige situatie kan het programma dit jaar geen doorgang vinden maar het is zó mooi, dat we het graag willen bewaren tot 5 mei 2021. Wel kunnen we alvast vertellen, dat de vrijheidsmaaltijd en de verhalen uit- en over Terwolde niet zullen ontbreken! De bijdrage vanuit de statiegeld actie van supermarkt de Coop zullen we dan ook goed besteden.

We willen op 5 mei 2020 toch stilstaan bij de vrijheid. Daarom zal omstreeks 15.00 uur het draaiorgel van de fam. van Eijk een ronde door Terwolde maken, mogelijk gemaakt door Stichting Oranje Comité Terwolde. ’s Avonds om 19.00 uur zullen de kerkklokken luiden van de dorpskerk in Terwolde.

Vrijheid is leven zonder angst – vrijheid van meningsuiting – de oorlog is nooit voltooid verleden tijd – vrijheid is je veilig voelen - vrijheid kan er alleen zijn als je een ander ook zijn vrijheid gunt - vrijheid is dat je kunt zeggen en doen wat je wilt - vrijheid is dat je mag zijn wie je bent - vrijheid is dat je er mag zijn – vrijheid is je eigen keuzes kunnen maken – vrijheid moet je blijven onderhouden – vrijheid moet je koesteren als iets kostbaars - vrijheid is dat je van niemand afhankelijk bent.

woensdag 29 april

Deel dit bericht