Herdenkingsplaat voor Willem Waanders onthuld in Worpplantsoen

DE WORP- `Ik zal zorgen dat deze bloemen, uit mijn eigen tuin, vandaag op het graf van Willem worden gezet.` Met deze zin besloot Erna Koers, lid van de Willem Waanders Werkgroep haar korte speech, terwijl ze wees op de vaas met het boeket erin. Tijdens een informele ceremonie bij de ingang van het Worpplantsoen werd afgelopen vrijdag een herdenkingsplaat ter nagedachtenis aan Willem Waanders onthuld. Deze vrijdag was het bovendien de honderdste geboortedag van de markante Worpenees, die in 2013 overleed en een flink geldbedrag had nagelaten aan de gemeente Deventer. Willem Waanders was een bijzondere man, hij leefde sober en zuinig. Een liefhebber van de natuur die er veel per fiets op uit ging. Voor een bloemenzaak in Deventer bezorgde hij zo nu en dan bloemen.

Brailletekens

Marja Nalis herinnert zich nog goed de tijd dat ze samen mat echtgenoot Gert naast Willem woonde. `Ja, inderdaad een zeer bijzondere man. Of hij dit leuk gevonden zou hebben?, denk het eerlijk gezegd niet. Hij was niet zo van de publiciteit, integendeel juist.` Na zijn overlijden in 2013 heeft Waanders een bedrag van ruim 120.000 euro nagelaten aan de gemeente Deventer. Het was bestemd voor het onderhoud van zijn geliefde Worpplantsoen, waar hij tijdens zijn jeugd veel te vinden was. Een deel van het geld is door de werkgroep onder meer gebruikt voor de aanleg van een wandelpad over de dijk. Ook is er een natuur speelplek aangelegd, werden nestkastjes opgehangen en is er een mozaïekbank geplaatst. Op de gedenkplaat is, behalve de beknopte informatie over het leven van Willem Waanders, een plattegrond van het park te zien, waarop de diverse verfraaiingen zijn aangegeven.

De plattegrond is uitgevoerd in de zogenaamde elevated-print techniek inclusief brailletekens voor blinden en slechtzienden.

De herdenkingsplaat in het Worpplantsoen, v.l.n.r. Erna Koers, Marja en Gert Nalis.

woensdag 24 juni 2020

Deel dit bericht