Twello- Maandag 19 september wordt ze voorgedragen aan de gemeenteraad en zoals het er nu naar uitziet, zal ze als wethouder van de gemeente Voorst worden geïnstalleerd. Haar CV is indrukwekkend en gezien haar toekomstige portefeuille lijkt de missie van VVD-Liberaal2000 zeer geslaagd om een geschikte kandidaat aan te dragen voor het wethouderschap. Rosmarijn Boender staat in ieder geval in de startblokken en heeft ontzettend veel zin om toe te treden tot het college. Door Jos Bosch
Het is een half uurtje rijden vanuit haar woonplaats Hattem naar het gemeentehuis van Voorst. Opgegroeid in de Hanzestad Zwolle, woonde ze 14 jaren in Blaricum voordat ze vijf jaren geleden in die andere Hanzestad tégenover Zwolle ging wonen. Midden in de bos met de natuur om haar heen, geniet ze samen met man en twee kinderen van de fantastische woonplek. Verhuizen naar de gemeente Voorst is dan ook geen optie, maar voor wie zichzelf onder meer een bruggenbouwer noemt, is afstand ook geen issue.
Rosmarijn heeft ruim de tijd genomen om kennis te maken en met elkaar van eerste gedachten te wisselen over de lokale politiek. Het is zondagmorgen en aansluitend aan het gesprek heeft ze een lunchafspraak met de (steun-)fractieleden en bestuur van VVD-Liberaal2000. Ervan uitgaande dat alle lichten op groen komen te staan, valt er straks heel veel werk te verrichten. Taken die haar op het lijf zijn geschreven en waarin ze veel voor de inwoners van de gemeente Voorst kan betekenen.
Gewilde vacature
Fractievoorzitter Emiel de Weerd legt in het kort uit hoe de afgelopen periode is verlopen voor wat betreft het vinden van een nieuwe wethouder. Het was een gewilde vacature waarbij zijn partij meerdere gespreksrondes heeft gehouden om tot een geschikte kandidaat te komen. Emiel: “Rosmarijn Boender was een van de vele sollicitanten die graag als wethouder in onze gemeente wilde gaan werken. We hebben onder andere gekeken naar de portefeuille. Het gaat om een functie die wordt uitgevoerd, dus je zoekt iemand die de juiste ervaring heeft om dat te kunnen doen en die daarvoor ook een goed netwerk heeft. Rosmarijn was daarbij de meest geschikte kandidaat.”
De fractievoorzitter ziet het als positief dat de aanstaand wethouder van buiten de gemeente Voorst komt en ook niet in de gemeente zal gaan wonen. Een objectieve kijk op de mensen en het werk. Zelf zegt Rosmarijn hierover: “Niemand is mijn buurman of buurvrouw, dat is een voordeel. Ik sta er open in, met een frisse blik!” Ze is nergens aan verbonden binnen de gemeente, er zijn geen andere belangen dan die van het wethouderschap en dat ervaart ze zelf als zeer prettig.
Politieke carrière
Rosmarijn Boender is architect van beroep en momenteel Senior Huisvestingsadviseur bij Rechtbank Overijssel. Daarnaast is ze Statenlid in de provincie Gelderland. Haar politieke carrière begint in het jaar 2011, wanneer ze steunfractielid van de VVD in haar toenmalige woonplaats Blaricum wordt. In 2014 wordt ze raadslid en fractievoorzitter en na haar verhuizing wordt ze in de gemeente Hattem raadscommissielid met specialisatie algemene- en ruimtelijke zaken. Als Statenlid gaat ze over Vitaal Platteland (landbouw, natuur, faunabeheer), invoering Omgevingswet/Provinciale Omgevingsverordening, Duurzame ruimtelijke ontwikkeling als ook Erfgoed- en Monumentenbeleid. Ervan uitgaande dat ze tot wethouder wordt benoemd, zal ze deze werkzaamheden beëindigen
Een kleinschalige gemeente
De gemeente Voorst heeft ca. 25.000 inwoners en is daarmee een relatief kleine gemeente. Juist dat spreekt de aanstaande wethouder aan en ze heeft er ook veel affiniteit mee. De gemeenten Blaricum en Hattem zijn ongeveer de helft kleiner qua inwoneraantal. Rosmarijn: “Juist de kleinschalige gemeente met meerdere kernen en relatief veel buitengebied sluit mooi aan op mijn Gelderse portefeuille en leefomgeving. De politiek gaat daar anders, er is een andere dynamiek. We kunnen het hebben over noaberschap en de communicatie is er ook directer.
Portefeuille en vooruit kijken
Rosmarijn Boender neemt de portefeuille over van de inmiddels vertrokken wethouder Conny Bieze. Openbare ruimte, mobiliteit, gemeentelijke gebouwen, financiën, middelen, grondexploitatie en economie & toerisme. Zaken die haar op het lijf zijn geschreven: vanuit haar professie, ervaringen als ook haar politieke loopbaan tot nu toe.
“Er komt veel op de gemeente af, er is bijvoorbeeld veel druk op ruimte vanwege de behoefte aan woningbouw. Daarbij wil ik het groene karakter van het coalitieakkoord mede helpen bepalen” aldus Rosmarijn Boender. Ze vindt het belangrijk dat er vanuit de gemeente helder en duidelijk wordt gecommuniceerd. “Je moet mensen tijdig informeren maar ook volledig zijn in de openbare berichtgevingen. Laat mensen zelf kijken wat ze van iets vinden, vanuit de gemeente kun je de kennis en deskundigheid aanleveren” en “participatie moet geen hol begrip zijn en je moet ook juist de mensen bereiken die niét van zich laten horen.”
woensdag 14 september 2022