In de voetsporen van dorpsdichter Tinus van ’t Slyck

Twello- Het cultureel erfgoed en de in Nedersaksische taal geschreven gedichten van Tinus van ’t Slyck (alias voor Martinus Ooms) worden op een wel heel bijzondere manier bewaard voor de volgende generaties. Een wandelroute in en om Teuge, die de wandelaar meeneemt naar de plekken waar Tinus zijn gedichten over schreef. Door Jos Bosch

Hij werd geboren op 16 december 1940 en overleed in 2021 op bijna 81-jarige leeftijd. Martinus Ooms, alias Tinus van ’t Slyck, dorpsdichter in Teuge met een oeuvre dat regionaal en zelfs ver daarbuiten bijzonder werd gewaardeerd. Kenmerkend aan zijn gedichten was de Nedersaksisch taal én veel van zijn werk ging over locaties en belevingen in Teuge en omgeving.

Wie was Tinus van ’t Slyck

Hij was in zijn leven onderwijzer, politicus, speelde hobo en hij was dichter. En alles dat hij deed gebeurde met dezelfde passie als ook, dat alles goed moest zijn. Want Martinus Ooms was kritisch op de wereld en zichzelf, maar bovendien een levenskunstenaar die enorm kon genieten van hetgeen hij deed.

Veel van zijn werk werd destijds gepubliceerd in het Voorster Nieuws en de dichter bracht vanaf zijn 65e verjaardag ieder kroonjaar een boekje met gedichten uit voor zijn lezerspubliek. Zijn laatste bundel ‘Gedichten bi Gelègenheid’ presenteerde Martinus Ooms ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag, 16 december 2020.

In deze bundel benoemt Martinus de dichter Guido Gezelle, waarvan hij ooit werken kocht op de Deventer boekenmarkt. Die werken bevatten Gelegenheidsgedichten van de grote dichter, gemaakt bij een speciale gelegenheid. ‘Als Gezelle het de moeite waard vond een bundel met herinneringen aan mensen te laten verschijnen, was dat misschien ook voor mij een idee’ aldus Martinus.

Het initiatief

In het buitengebied van Teuge spreken we met leden van de 5-koppige werkgroep die september 2023 een plan opstelden voor een wandelroute. Erwin Kooi, Willeke Moleman, Stefanie Verwaaijen, Fred Vorselman en Hetty Vorselman, een ieder met zijn/haar eigen connectie met Tinus, vonden dat het werk van de dorpsdichter een podium verdient en dat het op een unieke wijze bewaard blijft.

Om de ideeën in plannen om te zetten en te kunnen realiseren, vonden zij diverse partners die een bijdrage konden leveren. Het initiatief werd ondergebracht bij Algemeen Belang Teuge die ook zorg gaat dragen voor het onderhoud van de route. Gemeente Voorst en Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers stelden subsidies beschikbaar en 3axis-design ontwierp de website en de borden.

De wandelroute

De Tinus van ’t Slyck route is een wandelroute in Teuge. Aan de hand van de Nedersaksische gedichten van de dorpsdichter wordt de wandelaar meegenomen op een bijzondere reis langs diverse plekken in het dorp waar Tinus een gedicht over schreef. ‘Tinus wist met zijn poëzie het lokale dialect levendig te houden en op een poëtische manier het dagelijks leven in de streek door de jaren heen te vangen’ aldus de tekst op de website www.tinusvantslyck.nl

De volledige route is 7 kilometer maar er zijn ook routes van 2 en 3 kilometer mogelijk. Langs de route zijn bordjes opgehangen met daarop een QR code. Door het scannen van de code via de mobiele telefoon, komt de wandelaar terecht op de website met het betreffende gedicht. Door een extra knop wordt het gedicht zelfs voorgelezen!

Officiële opening op zondag 15 december

Deze zondagmiddag, een dag vóór de verjaardag van Tinus van ’t Slyck, zal de wandelroute officieel worden geopend door de broer van Tinus, Gert Ooms en de oud-burgemeester van de gemeente Voorst, Jos Penninx.

Vanaf 14:00 uur is iedereen welkom in het dorpshuis ‘Op den Toega’, De Zanden 92 in Teuge. Na de ontvangst met koffie en gebak zal de onthulling plaatsvinden en worden de aanwezigen uitgenodigd om een deel van de route te lopen. Aansluitend is er een drankje in het dorpshuis en kan nog even worden nagepraat.

Een voortdurend levend monument

In de voetsporen van dorpsdichter Tinus van ’t Slyck kun je als wandelaar de prachtige gedichten opnieuw en intens beleven. Verhalen die veel meer zijn dan een stukje tekst op papier. Een verhaal waarbij je de inspiraties in levende lijve kunt zien, voelen, ruiken of zelfs aanraken. Om daarbij ook nog te kunnen luisteren naar het gesproken woord met de juiste intonaties, is een hele intense beleving.

Een levend monument waarbij een deel van een gedicht, dat ook op de grafsteen van de dichter is gegrafeerd, bijzonder van toepassing is. ‘Bedoeling van zo’n monument liekt mien, dat iemand die oe kent, nog effen bi oe stille steet, bi wat ie lieten of juust deed.’

woensdag 27 november 2024

Deel dit bericht