Interessante lezing door Bert Natter in bibliotheek

Twello- De Boekenvrienden hadden dit keer Bert Natter uitgenodigd om op donderdag 13 februari j.l. iets te komen vertellen over zijn boeken en het ontstaan daarvan.

Bert Natter studeerde enige tijd Nederlands in Amsterdam, werkte bij enkele uitgeverijen en was hoofdredacteur van het treintijdschrift Rails. Hij schreef columns, essays en artikelen voor onder andere het Utrechts Nieuwsblad, het Algemeen Dagblad en De Revisor. Bert vertelt gemakkelijk, o.a. over de totstandkoming van het Rijksmuseum Kookboek in 2004. Hij vond tien meester-koks bereid om een menu samen te stellen, geïnspireerd door Hollandse 17-eeuwse schilderijen. Via via kende hij de directeur van het museum en kreeg goedkeuring om het boek uit te geven bij zijn éigen uitgeverij Thomas Rap, i.p.v. bij de gebruikelijke uitgever. Het was schitterend om nu eens te kunnen proeven wat op de schilderijen afgebeeld/bedoeld was.

Ook heeft Bert voor het museum twee kinderboeken geschreven, over Rembrandt en Michiel de Ruijter. Bert had de smaak van het schrijven te pakken en publiceerde in 2008 zijn debuutroman: ‘Begeerte heeft ons aangeraakt’. Het verhaal gaat over een onmogelijke liefde. Dit boek werd bekroond met de Selexyz Debuutprijs en de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs. Ook is er een toneelstuk van gemaakt, met in de hoofdrollen o.a. Aniek Pfeiffer en Marcel Hensema. Oorspronkelijk was het de bedoeling er ook een film van te maken, maar dit idee stuitte op te veel praktische problemen. De vuurwerkramp in Enschede speelt een grote rol in dit boek. In het voorjaar van 2015 verscheen de korte roman ‘Remington’, kort daarop gevolgd door ‘Goldberg’, een roman over de beroemdste leerling van Johann Sebastian Bach. ‘Remington’ gaat over de verhouding tussen een vader (een oude dichter uit Hamburg) en een zoon (moderne kunstenaar). Zij reizen samen in de auto terug naar Nederland als de man niet zelf meer kan rijden. In ‘Goldberg’ roman is de hoofdfiguur een gesjeesde musicoloog die op zoek gaat naar het verhaal van leerling Goldberg. Bert Natter wil zo natuurgetrouw schrijven; hij verricht veel research voor zijn boeken.

In januari van 2018 verscheen de vijfde roman van Bert Natter, getiteld ‘Ze zullen denken dat we engelen zijn’. Het boek begint met een scene dat een man en een vrouw op een terras zitten; ze kennen elkaar niet. Maar ineens wordt er een aanslag gepleegd en de man en vrouw duiken samen weg onder een tafeltje. Het boek beschrijft de impact die zo’n enorm ingrijpende gebeurtenis op mensen heeft.

Na de pauze was er gelegenheid tot het stellen van vragen. Het was interessant om te horen hoe Bert Natter tot een titel of een thema voor zijn boeken komt of hoe lang hij doet over het schrijven van een boek. Al met al een geslaagde avond.

woensdag 19 februari 2020

Deel dit bericht