Jeffrey Pas (13 jaar) kampioen MOTO4

Voorst- Al op jonge leeftijd begon Jeffrey Pas zijn racecarrière. Op zijn tweede kreeg hij zijn eerste quad van opa Pas. Daarmee kon hij op een stukje land vlakbij opa en oma crossen. Vele bekers verder kan Jeffrey trots zeggen dat hij kampioen MOTO4 is!

Niets was Jeffrey te gek

Na een jaar kwam er een grotere quad en met vijf jaar kreeg Jeffrey van zijn vader een crossmotor (yamaha pw 50). Hiermee kon hij ook op het landje rijden en ging hij naar de crossbanen. Crossen in het zand was het toch niet helemaal en Jeffrey koos dan ook voor het asfalt. Hij stapte op de minibike toen hij zeven jaar was. De minibike kende hij van zijn oom Roy en die is hij dan ook achterna gegaan. Ze hebben samen nog getraind zodat Jeffrey de fijne kneepjes van Roy kon leren. Al snel bleek dat Jeffrey geen angst kende, niets was hem te gek. Hij mag dan ook trots zijn op de vele bekers die hij daarmee gewonnen heeft.

Een nieuwe uitdaging

Toen hij daar geen uitdaging meer uit kon halen werd het tijd om een nieuwe te zoeken. En dat is in Nederland niet zo heel simpel. Uiteindelijk was er een keus te maken uit:

1. In Nederland NSF 100 te gaan rijden waarbij iedereen dezelfde motor krijgt en daar zelf ook niet aan mag sleutelen, de motor blijft van de NSF cup. Deze motoren zijn heel makkelijk te hanteren, zijn goed te sturen en de motoren hebben weinig vermogen, namelijk 100cc 4takt 8 pk 75 kilo.

2. In België in de MOTO4 klasse te gaan rijden bij 2race. Hier rijden diverse motoren met alle met 25 pk’s in de klasse. En met welk frame je rijdt mag je zelf weten. Er rijden ook meerdere klassen in één wedstrijd, wat het vechten ten goede komt.

Jeffrey koos voor optie 2, België. Samen met zijn vader koos hij voor een 2 takt KTM sx 85cc met 25 pk crosser, die ze ombouwden naar een supermoto voor het asfalt. Jeffrey zijn racemaatjes gingen naar de nsf cup in Nederland en reden op stoere racemotors. Jeffrey moest het doen met een omgebouwde crossmotor. Edwin, de vader van Jeffrey: “Dat heeft mij wel pijn gedaan. Een racemotor was de makkelijkste en goedkoopste manier geweest, maar ik wil het allerbeste uit mijn zoon halen. Een 2 takt rijden is belangrijk om te leren hoe je op het goede moment schakelt en een supermoto om het driften onder de knie te krijgen.” Tussen de wedstrijden door was Edwin na zijn werk vaak in de schuur te vinden om de motor weer raceklaar te maken voor de volgende wedstrijd. Het was belangrijk dat Edwin en Jeffrey samen keuzes maakten en elkaar hielpen waar mogelijk was.

De volgende stap

Dit jaar gaat hij nog MOTO4 rijden met ernaast wat wedstrijden supermoto (asfalt) in Nederland om tegen zwaardere motoren en op andere circuits te rijden. De volgende stap is het grote circuit. Om dit te kunnen bekostigen moeten eerst nog sponsoren gezocht worden.

woensdag 13 februari 2019

Deel dit bericht