Jij begint, ik ga verder, dan is het van ons samen. Kunstproject Veluws college

“Kunst in corona tijd” een geweldig kunstproject op het Veluws College. Kunst van de één werd het uitgangspunt van het kunstwerk van de ander en leidde tot een gezamenlijk werkstuk. Piet Oosting noemt de kunstwerken pareltjes en Marjan van de Molen, coördinator projectonderwijs, is onder de indruk van de resultaten en de samenwerking van de eerste- en tweedejaars leerlingen.

​Kunst in corona tijd

Corona, een tijd vol eenzaamheid voor leerlingen. Na de voorjaarsvakantie startten de lessen weer en werd besloten de leerlingen samen te laten werken aan een kunstproject. Samenwerken, elkaar weer ontmoeten, overleggen, contacten. Altijd een belangrijk facet van projectonderwijs, maar nu nog waardevoller.

Kunstwandeling door Twello

De start van het project, een kunstwandeling in eigen dorp.

Suze: “We kwamen erachter dat er veel meer kunstwerken zijn in Twello dan we wisten.”

De naam van de kunstenaars en betekenissen werden verzameld. En er werd gesproken over wat een kunstwerk met je doet. Vervolgens werd er inspiratie opgedaan door te kijken naar het kunstprogramma “De blauwe hond van Jasper Krabbé.”

Jij begint, ik ga verder. Het uitwisselmoment

Na de opgedane inspiraties gingen de leerlingen thuis, met daar aanwezige materialen, aan de slag. Spannend want ze wisten dat het kunstwerk verder vorm zou krijgen door een medeleerling. Op school werd de gemaakte kunst in duo’s uitgewisseld. Uiteraard met uitleg over de inspiratie. Het uitwisselmoment, een moment vol spanning. Los laten van je kunstwerk, het overhandigen en verantwoordelijk worden voor de kunst van je medeleerling.

Het nu “samen” kunstwerk

Een spannend moment. Hoe ziet mijn gemaakte werk er nu uit? Wat is er toegevoegd, veranderd? Samen kijken, bespreken, luisteren naar elkaars presentatie, inspiratie en accepteren van de verandering. Een waardevolle vorm van samenwerken.

Van de vlaggenlijn van Noor maakte Suze een ster. Kim tekende een fantastische Mondriaan, waarna Sofie er Picasso in verwerkte. Michiel keerde de Nederlandse rood wit blauwe vlag van Jesper om. Het blauw werd lucht en het rode de aarde. Het kleurenspel in lijnen van Noor werd door Stan verwerkt tot een mozaïek. Was de plastic fles nu geen raket meer, maar een grote injectiespuit?

Kunstfietstocht door Deventer

Aan het kunstproject werd een opdracht wereldoriëntatie toegevoegd. Samen een route uitstippelen langs 6 kunstwerken. In tweetallen kaartlezend door Deventer fietsen en op de route foto’s maken, docenten ontmoeten. Zelfs in de regen werd er door iedereen van genoten.

Tentoonstelling

In de gemeenschapsruimte op het Veluws college zijn de kunstwerken tentoongesteld. Leerlingen van de overige klassen hebben er al met verwonderende blikken naar gekeken. Bewondering voor de kunstkrant van Lotte met de tekst: “80% van de Nederlandse bevolking voelt zich opgesloten door de lockdown.” Met de toegevoegde, uit tralies stekende hand, door Lyanne.

Helaas maakt Covid een bezoek van de ouders onmogelijk.

Uitnodiging

Noor:”We vonden het een leuk onderwerp, want je had veel vrijheid en mocht zelf bepalen wat je ging maken. Het was ook leerzaam.”

Wilt u zien tot welke kunstwerken deze vrijheid heeft geleid en het leerzame ontdekken?

De eerste- en tweedejaarsleerlingen en betrokken docenten nodigen iedereen uit de virtuele rondleiding te bekijken. https://www.veluwscollege.nl/twello/kunst-cultuur-tentoonstelling/

Geniet en bewonder “Kunst in coronatijd” op het Veluws College.

woensdag 21 april 2021

Deel dit bericht