Jongerencontactpersoon kan helpen bij behalen van je startbewijs

Gemeente Voorst- Ze is net een maand aan de slag in haar functie maar al flink ingeburgerd, de wegen aan het vinden en daar waar het pad nog niet is geplaveid, wil ze het gaan regelen en fixen. Amanda Leurink is de eerste jongerencontactpersoon van de gemeente Voorst en dat betekent pionierswerk. En dat is nu juist op haar lijf geschreven Door Jos Bosch

‘We moeten dieper in de haarvaten van de samenleving kruipen’. Een uitspraak van wethouder Peter Wormskamp toen wij hem spraken over de zoektocht van de gemeente Voorst naar een volwassen jeugdbeleid. De doelgroep daarboven tot aan de leeftijd van ca. 27 jaar is het domein van jongerencontactpersoon Amanda Leurink. Ze heeft een speciale opdracht: iedere jongere op uiterlijk 27-jarige leeftijd in het bezit van een startbewijs om daarmee aan te haken en mee te draaien in de maatschappij.

Stoppen met school en allerlei baantjes

Waarom wordt de maximale leeftijd van 27 aangehouden? Peter Wormskamp: “Bij die leeftijd is het idee dat iedereen dan een startbewijs heeft. En dan heb je wellicht ook de groep die tussentijds gestopt is met school, allerlei baantjes is gaan doen waar ze op een gegeven moment ook in vastlopen. Omschrijf het als ‘ik sta dit werk te doen maar ik wil en kan wellicht veel meer.’ Daar willen we graag bij kunnen helpen.”

Amanda: “Of je schoolkeuze is niet bevallen, dan ben je ineens 20 en hebt nog geen opleiding afgemaakt. Dat je gewoon niet weet wat je wilt, dat je iets niet leuk vind of niet gemotiveerd bent.” Peter Wormskamp refereert aan vroegere tijden waar jongens na een goede vakopleiding op 16/17-jarige leeftijd al aan het werk gingen. “De realiteit anno nu is dat dát vaak niet voldoende is en ook dán komt Amanda in beeld. Kortom, het zijn niet de stiekeme spijbelaars van een jaartje of 15, het voert veel verder.”

Jong, enthousiast en sociaal vaardig

Peter Wormskamp: “Kinderen moeten de maatschappij in kunnen gaan met een schooldiploma. Dat startbewijs voor de samenleving vinden mensen belangrijk. Dat is dus een speciale opdracht voor onze jongerencontactpersoon. Niet iedereen hoeft academicus te worden, maar het is wel fijn om een startbewijs te hebben, in ieder geval op MBO niveau.”

Jongerencontactpersoon Amanda gaat daarin een cruciale rol spelen. “We willen leerlingen helpen die niet meer naar school gaan, om weer aan te sluiten en iets te doen dat bij ze past. Daarvoor hebben we een hele jonge, enthousiaste, sociaal vaardige maar ook vakinhoudelijke dame weten te strikken. We zijn heel blij dat Amanda aan boord is gekomen om vooral verbinding te maken met de leerlingen of gewezen leerlingen” aldus Peter Wormskamp.

Amanda: “Ik ga graag het gesprek aan om samen met de jongeren te kijken of we ze weer op het spoor kunnen krijgen voor een goed startbewijs, om daarmee onze samenleving weer in te gaan.

Geboren en getogen in de gemeente Voorst

Amanda kent het leven in de gemeente Voorst, want ze is er geboren en getogen. Ze sport, is voetbaltrainer, geeft gitaarles, maakt als fotograaf prachtige reportages, juist ook met en over jongeren én ze zet zich in voor verslavingszorg. Oftewel, Amanda staat met haar sneakers in de klei en de Voorster maatschappij.

En hoe gaat ze die verbindingen allemaal maken? “Daarvoor ga ik op bezoek bij bedrijven, om kennis te maken, informatie op te halen en samen te kijken of er bijvoorbeeld leerwerkplekken zijn. Zodat we jongeren tijdens een opleiding ervaring kunnen laten opdoen” aldus Amanda. Want werk is er in overvloed, bedrijven zitten te springen om mensen. Amanda: “Precies, wij zoeken aansluiting voor werkplekken, de bedrijven zoeken gemotiveerde krachten.”

‘Ik maak geen beslissingen, dat doe je zelf!’

Peter Wormskamp zegt het vaker: “Iedereen mag meedoen in deze samenleving!” Amanda weet er alles van want ook zij heeft langere tijd gezocht naar wat echt bij haar past. “Deze functie past daarom zó goed bij mij, omdat ik dicht bij mezelf kan blijven. Daarbij heb ik alle vrijheid om te pionieren en dat is ook nodig in deze nieuwe functie.”

Ze heeft daarbij connecties met mensen op de werkvloer, zoals bijvoorbeeld de leerplichtambtenaar en de mensen van schuldhulpverlening. Een vangnet voor jongeren om eventuele problemen op te lossen, zo mogelijk en nodig met een schone lei te kunnen beginnen en met vertrouwen naar de toekomst te kijken. Amanda: “Het is samenwerken met de jongeren en de mensen er omheen. Daarbij maak ik geen beslissingen, dat doe je zelf!”

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht