Kom kennis maken met Klootschieten

Welsum- Al meer dan 25 jaar wordt er op de grens tussen Welsum en Terwolde de oudste sport van Nederland gespeeld: Klootschieten. Deze sport is in 1227 ontstaan tijdens de Slag bij Ane, een buurtschap bij Gramsbergen. De bisschoppelijke riddermacht van Otto van der Lippe uit Utrecht trok ten strijde tegen opstandige Drenten. Het Drentse boerenleger lokte de vijand echter naar een moerassig gebied omgeven door heuvels, waarop vrouwen hun zorgvuldig rond geslepen stenen op de edele delen van de paarden mikten, waardoor zij de ridders afwierpen waarna ze een “prooi” werden voor de opstandige Drenten. Zo is ooit klootschieten ontstaan.

Bij het klootschieten kent men 3 onderdelen:*het zetten: zo ver mogelijk door de lucht een afstand overbruggen - Veld : van te voren vaste aantal worpen per deelnemer - Straat: met zo min mogelijk worpen in teamverband een afstand overbruggen. Het laatste onderdeel wordt beoefend men in Welsum/Terwolde. Inmiddels wordt er niet meer met stenen of (later)houten klooten, maar kunststof klooten (ballen) verzwaard met lood. De klooten zijn van een verschillende omvang en groottes en het is van belang dat bij het werpen de kloot goed in de handpalm ligt. Op het geasfalteerde parcours wordt onderhands geworpen (gegooid). Het is de bedoeling om met één worp een zo groot mogelijke afstand te overbruggen.

Anno 2023 komen op een zondagmorgen om 10.00 uur enthousiaste senioren uit Welsum, Terwolde, Nijbroek, Loo Bathmen, Oene, Epe, Vaassen en Wapenveld in het dorpshuis bij elkaar om een recreatieve wedstrijd te spelen.

De KlootClub Welsum speelt elke 14 dagen en kent geen zomer of winterstop; alleen fikse regen- hagel- of sneeuwbuien zorgen voor een afgelasting, maar dat is de afgelopen 25 jaar nauwelijks voor gekomen. De enige jaarrond sport beleving in Nederland! Als je mee speelt betaal je € 1,00 per zondag. De bijdrage wordt gebruikt om nieuwe klooten te kopen, voor het lief & leed potje of een dagje uit. Door loting worden de teams in gedeeld (3 of 4 mensen (M/V gemixed). Er wordt plm. 10.30 uur gestart op de hoek Ruwerdweg/Veenweg en via de Ossenkolkweg en Heegsestraat is de finish op de Veenweg, nabij het startpunt.

Klootschieten kan in een eigen tempo worden gedaan, waarbij je vele spieren gebruikt in een gezonde buitenlucht. U heeft er geen speciale klootsport kleding voor nodig; u kunt in vrijetijds kleding klootschieten. Na de wedstrijd kunt u nog evalueren in het dorpshuis, de laatste nieuwtjes uitwisselen en de maatschappelijke problemen bespreken en…..oplossen.

Kom gratis, inclusief een kop koffie of thee, kennismaken en mee spelen op 19 maart of 02 april a.s. Eerst meer informatie? Bel Anton Bosch tel. 06- 55 560 204.

woensdag 15 maart 2023

Deel dit bericht
Advertentie
Meer Algemeen nieuws