Koninklijke vereniging voor EHBO Terwolde/Nijbroek zestig jaar jong

Terwolde- De mensen en betrokkenen van de EHBO afdeling Terwolde/Nijbroek hebben afgelopen weekeinde het zestigjarig bestaan gevierd van hun vereniging. Dat is een respectabele leeftijd, maar volgens Van Maanen van het district Gelderland eigenlijk verkeerd de afdeling Terwolde/Nijbroek nog in de jeugdfase, want de Koninklijke vereniging voor EHBO bestaat dit jaar in Nederland liefst 125 jaar. Het was een feestelijke bijeenkomst om het jubileum te vieren, waarbij zoals verwacht mag worden een reeks sprekers hun loftrompet over het werk van de EHBO staken. En dat is niet voor niets, want waar in het verleden het werk van de EHBO vooral bestond uit hulp bij huis- tuin en keukenongelukken, kunnen tegenwoordig veel evenementen niet meer georganiseerd worden zonder de (daadkrachtige) aanwezigheid van gekwalificeerde EHBO-ers.

Voorzitter Dick van Oorspronk schetste de geschiedenis van de vereniging in een notendop. Hij meldde dat erelid en lid vanaf de oprichting Annie Jeulink helaas in verband met gezondheidsklachten niet aanwezig kon zijn. Daarna had hij het genoegen om een aantal erepenningen uit te reiken aan Aaltje Bredenoort, en Gerrie en Henk Panhuis in verband met hun 40 jarig lidmaatschap en hun jarenlange grote verdiensten voor de EHBO. Een mooi moment, maar dat werd vervolgd doordat secretaris Dick van Amerongen ingreep om de voorzitter zelf eveneens in de spotlights te zetten. Hij was inmiddels al meer dan 40 jaar lid, maar dat jubileum was op onverklaarbare wijze aan de aandacht ontsnapt. Na heel veel bureaucratische sousa was het de mensen uit Terwolde/Nijbroek toch gelukt om alsnog een eremedaille voor de jubilaris los te peuteren. En daar bleef het niet bij, want Van Maanen (van het district Gelderland) kwam aan hetzelfde kwartet de dr. C.P.Tilanus penning uitreiken. Gerrie en Henk Panhuis ontvingen die penning in goud, wat in de wereld van de EHBO een grote eer en bijzonderheid is, voor hun grote verdiensten op een breed vlak van opleiding en zorg.

Burgemeester Jos Penninx schetste in gloedvolle woorden het belang van de EHBO en het belang van de inzet van zoveer vrijwilligers in de samenleving. Hij bleek een tikkeltje jaloers te zijn op de vele vrijwilligers die met hun kennis en kunde levensreddende handelingen weten te verrichten en troostte zich persoonlijk met het gegeven dat zijn echtgenote ook in het bezit van een EHBO diploma is en hij zelf wel wat elementaire kennis en aanzien van reanimatie heeft opgedaan. Hij feliciteerde de diamanten vereniging en riep zoals gebruikelijk op om in de 200 jarige gemeente Voorst vol verwachting en vertrouwen voort te gaan.

De leden van de EHBO stopten met de viering van hun 60-jarig jubileum niet na afloop van hun receptie. De volgende dag stond het echte feest op het programma, bestaande uit een gezamenlijke fietstocht, met een stop op het biologische boerenbedrijf van de familie Boons en na afloop een barbecue op partyboerderij de Aze. Gelukkig is ook dat evenement goed verlopen, hoewel de kerngroep van de EHBO, zoals dat hoort, een ruime verbanddoos had meegenomen om eventueel onderweg opgelopen blessures te verzorgen. Het uitje van de tocht werd op bijzonder prettige wijze mogelijk gemaakt doordat stichting Tamara onderweg de verzorging van de inwendige mens mogelijk maakte door sponsoring van hapjes en drankjes.

woensdag 3 oktober

Deel dit bericht