Landgoed de Fliert 2022

Wilp- Wie met eigen ogen wil zien waartoe de natuur in staat is, die moet eens een kijkje gaan nemen op Landgoed de Fliert aan het Buddezand in Wilp. Tot een half jaar geleden trof je hier alleen een kale akker en een weiland aan. Nu is het een aantrekkelijke, groene oase met talrijke bomen, struiken en singels en een volop in bloei staande bloemenakker. Door Rudi Hofman

“Als je er serieus mee bezig bent om de biotoop te veranderen, is de natuur bijzonder snel in staat om zich te herstellen. Je zie dan ook dat je best heel snel een stuk natuur kunt creëren”, zegt landgoedeigenaar Fred Hakvoort niet zonder trots.

Modern landhuis
Met zijn vrouw Mirjam en de twee honden Lorie en Sarie (Friese Stabij) woont Fred sinds 25 februari in een tijdelijke woning op Landgoed de Fliert. In week 25 begint even verderop de bouw van een modern landhuis. Over ruim een jaar hoopt het echtpaar, dat voorheen in Oosterbeek woonde, de nieuwe woning te kunnen betrekken.

De meeste landgoedeigenaren kiezen ervoor eerst de woning te bouwen en daarna pas met de inrichting van het landgoed bezig te gaan. De Hakvoorts hebben bewust voor de omgekeerde volgorde gekozen. Vanaf de herfst tot eind december is met hulp van vrijwilligers van de Hogeschool van Hall Larenstein in Velp ontzettend veel aangeplant. “Ik schat dat meer dan 95 procent van alles is aangegaan. Dat heeft ons wel positief verrast”, zegt Fred.

Klimaatbos
Een belangrijke pijler van het nieuwe landgoed vormt het uit 4800 bomen en struiken bestaande voedselbos. Hakvoort: “Het hele jaar door creëer je hiermee voedsel voor dieren en insecten. Het is eigenlijk een klimaatbos. Door de verschillende lagen vegetatie ga je uitdroging van de bodem tegen en zorg je voor een hoge CO2-opname”

De hoeveelheid verschillende dieren die de bewoners de afgelopen maanden al hebben waargenomen is indrukwekkend. Behalve door bijna dertig vogelsoorten (!) is het landgoed al ‘ontdekt’ door vossen, reeën en een das. Wandelaars maken gretig gebruik van de mogelijkheid om – al dan niet met aangelijnde honden - vanaf de onverharde paden kennis te maken met deze nieuwe natuur tussen Wilp en Twello.

Biodiversiteit

Op De Fliert is in totaal een kilometer aan gemengde heggen met zeven verschillende bestanddelen - waaronder hulst, hondsroos en zomereik - aangeplant. Dit zorgt volgens Fred Hakvoort voor een enorme biodiversiteit waarvan onder meer insecten profiteren. Eind juni worden de heggen voor het eerst teruggesnoeid. Over een aantal jaar verandert een gedeelte in vlechtheggen.

Sinds mei 2021 is het 6,3 hectare grote landgoed achter Tuinland Wilp in eigendom van Fred en Mirjam Hakvoort. De open dag op 27 november trok ondanks het barslechte weer ongeveer 150 belangstellenden onder wie zo’n 75 buurbewoners. “De mensen reageerden allemaal enthousiast op onze plannen. We laten hier zien dat je heel snel een stukje natuur kunt creëren. Ik ben graag bereid om anderen die dit ook willen hierover te adviseren”, zegt Fred Hakvoort. Hij is zeer te spreken over de medewerking van en samenwerking met de gemeente Voorst.

Lust voor het oog
In de uitnodiging voor de gememoreerde open dag deelden de Hakvoorts destijds hun gezamenlijke droom: ‘100 jaar geschiedenis creëren in plaats van 100 jaar geschiedenis kopen’. De eerste resultaten van hun inspanningen zijn in ieder geval zeer veelbelovend. Landgoed de Fliert is een jaar na aankoop al een lust voor het oog.

Foto’s
Rudi Hofman. Artist impressions van het te bouwen landhuis zijn van Joost Italiaander

woensdag 15 juni 2022

Deel dit bericht