MEELOOPDAGEN op het VELUWS COLLEGE TWELLO

Twello- Een dagdeel meelopen op een school voor voortgezet onderwijs. Een dagdeel meelopen op het Veluws College Twello. Leerlingen van groep 8 van basisscholen uit de gemeente Voorst en Deventer namen een kijkje in de keuken van deze school. Echte lessen in een nieuw schoolgebouw. Een beetje spannend misschien, maar vooral heel erg leuk.

‘Hebben jullie lang moeten fietsen?” Piet Oosting, directeur van het Veluws College Twello is in gesprek met leerlingen van groep 8 uit Terwolde. Leerlingen van Kindcentrum De Bongerd zijn woensdagmorgen op bezoek op zijn school in Twello. ‘Nee, dat viel heel erg mee. Een minuut of twintig en we hadden nog wind tegen ook.” Ze hebben er zin in. Dat is wel duidelijk aan de manier waarop ze de school binnenstappen. Juf Annelies beaamt het verhaal: “Het is helemaal niet zo ver van Terwolde naar jullie school.” De gele hesjes gaan uit, de jassen worden aan de kapstok gehangen en de leerlingen nemen plaats in de aula. Ook voor de leerlingen van basisscholen uit de gemeente Voorst geldt hetzelfde verhaal. De route over de fietsbrug van Deventer naar het Veluws College Twello blijkt veel korter dan gedacht; ze waren er binnen een half uur. Voor de leerlingen van de basisscholen uit Twello stelt het fietsen niet veel voor. Ze hadden niet veel tijd nodig om de school te bereiken.

“Goedemorgen allemaal. Wat fijn dat jullie er allemaal zijn.” Het is Bert Jansen die de leerlingen in de aula verwelkomt. Hij staat er met een geel BHV-hesje en beweert dat de brugklassers tot de herfstvakantie allemaal zo’n geel hesje moeten dragen, zodat ze goed zichtbaar zijn voor de andere leerlingen en er goed rekening met hen gehouden kan worden. Dat gaat van plaats maken op de trap tot ‘Zal ik die zware tas voor je dragen?’. Bert Jansen beweert ook dat alle tassen ’s morgens bij de ingang gewogen worden en boventallige kilo’s uit de tassen worden verwijderd. “Daarvoor hebben we de kluizen”, beweert deze bijzonder uitgedoste docent. “Oh ja, je krijgt ook allemaal een rolkoffer, omdat dat zo handig is om alle boeken mee te kunnen nemen. En weten jullie eigenlijk waar die letters BHV voor staan?” Na het nodige gissen blijken ze te staan voor BRUGKLASSERS HEBBEN VOORRANG. De bezoekende leerlingen weten niet goed wat ze ervan moeten denken; is dit allemaal waar of klopt er niets van het verhaal van Bert Jansen? Het laatste blijkt het geval. Brugklassers worden wel gezien, maar hebben geen voorrang. Ze hoeven zeker geen geel hesje te dragen en krijgen geen rolkoffer van de school. Het blijkt allemaal een ‘broodje aap verhaal’ …

“Jullie hebben allemaal een mapje ontvangen met daarin ook een rooster. Pak dat er eens bij. Dan bekijken we samen hoe zo’n rooster eruit ziet.” Brugklascoördinator Marcella Scheper legt aan de hand van de roosters uit welke lessen de leerlingen gaan bezoeken. Zo komen ze bijvoorbeeld bij beeldende vorming, Engels, Frans, biologie, natuurkunde en economie. Ook geschiedenis is een van de lessen die gegeven wordt. Marjan van der Molen, docent geschiedenis, is meteen al enthousiast. “Ik vind dit zo leuk. Lesjes geven aan leerlingen van groep 8 die een nieuwe school gaan kiezen. Ik geef ze een echte indruk van hetgeen ik doe en maak er geen circus van. Ze moeten echt ervaren hoe het er bij ons aan toe gaat. Ik vertel graag verhalen en dat doe ik vandaag dus ook.”

Na de centrale uitleg gaan de leerlingen de school in. Ze worden begeleid door brugklassers van het Veluws College Twello, want die kennen de weg door het gebouw. Dan merken de bezoekers al snel hoe klein de school eigenlijk is. Die brugklassers kennen ze ook al, omdat die in het vorige schooljaar nog bij hen op de basisschool zaten. Met veel enthousiasme worden de lessen gevolgd. Er is ook een echte pauze in het programma; met z’n allen in de aula wat eten en drinken. Na de laatste les komen alle leerlingen nog bij elkaar in die aula. Bert Jansen praat met ze over de opgedane ervaringen. Wat was je leukste les? Wat heb je gedaan? Hoe vond je het vanmorgen? Er ontstonden leuke gesprekken.

Vol indrukken verlieten de leerlingen van groep 8 het Veluws College Twello weer. Op weg naar de basisscholen in Twello, Terwolde en Deventer. De Meeloopdagen zijn bedoeld om leerlingen een eerste indruk te geven en te laten ervaren hoe een dagdeel eruit ziet; de eerste stappen in de richting van de schoolkeuze voor het voortgezet onderwijs. Bert Jansen sloot het dagdeel af met de uitnodiging om op vrijdag 25 november tussen 18.00 en 20.30 uur opnieuw naar het Veluws College Twello te komen. “Dan organiseren we een Open Dag en kun je met je vader en moeder overal in de school kijken. Dan is er van alles te zien. Graag tot dan.”

“Meneer, waar zijn eigenlijk jullie eigen leerlingen?” Een van de bezoekende leerlingen stelt de vraag aan Piet Oosting. Die blijken allemaal tijdens de Meeloopdagen thuis online hun lessen te volgen. Hun programma gaat door, maar in een aangepaste vorm zodat de basisschoolleerlingen kunnen worden ontvangen. “Dat is dat toch een voordeel van de coronaperiode”, vult Oosting aan. “Onze leerlingen en docenten kunnen dit al en dat komt nu natuurlijk mooi uit. De eigen leerlingen thuis onderwijs en jullie alle ruimte.” En zo snijdt het mes aan twee kanten.

De fietsen werden uit de fietsenstalling gehaald. De gele hesjes gingen weer aan. Alle begeleidende ouders waren weer op tijd present om de leerlingen naar hun basisscholen te begeleiden. Het waren twee prachtige Meeloopdagen.

woensdag 16 november 2022

Deel dit bericht