Minie en Jan de Weerd 50 jaar getrouwd

Terwolde- Ze was 17 en ging naar een disco in Nijbroek. Daar stond haar 19-jarige vlam muziek te draaien. Liefde op het eerste gezicht én een goede smaak voor muziek. Ze kregen verkering en vijf jaar later zeiden ze ‘ja’ tegen elkaar. Door Jos Bosch

“Een feestje gaat er nog komen, maar dat doen we in de zomer” laat Minie weten wanneer we vragen hoe de dag van hun 50-jarig huwelijk is verlopen. Maar ze hebben het al wel in kleine kring gevierd en daar profiteren wij ook van, want er is heerlijk gebak bij de koffie. Wethouder Bert Visser is aanwezig om de beide vitale jonge zeventigers te feliciteren.

Jong trouwen
“Jong trouwen was toen heel normaal” vervolgt Minie wanneer we praten over jaartallen en leeftijden. We hoeven niet lang te rekenen om hun leeftijden te weten. Jan is 74 en Minie 72 en al zijn er wel eens wat ongemakken, verder zijn ze gezond en ondernemen nog van alles. Een van hun activiteiten betreft het oppassen op hun vier kleinkinderen.

Zelf hebben Jan en Minie drie zonen. ‘De oudste’ woont in Zeddam, de andere twee in resp. Terwolde en Twello. En de kleinkinderen? “Drie meisjes en een jongen zijn van onze middelste zoon en zijn vrouw” aldus de trotste oma. Dat is dus regelmatig oppassen geblazen en dat doen Jan en Minie graag. Daarbij is het lekker dichtbij in Terwolde.

Nieuwbouw in Terwolde
Destijds waren ze de eerste bewoners van hun nieuwbouwwoning in Terwolde. Jan: “Die woningen waren een soort prefab zoals ze dat nu zouden noemen. Wij hebben die woning zo’n 46 jaar geleden laten bouwen”. Destijds was die stijl van bouwen spraakmakend, waarbij doemdenkers meenden dat dergelijke woningen geen lang bestaan zouden hebben. “Het huis vertoont geen enkel scheurtje, hartstikke degelijk gebouwd” vult Minie aan.

In hun werkbare leven was Minie directiesecretaresse en Jan werkte in de installatietechniek. Tijdens ons gesprek vertelt Jan honderduit over hoe de techniek zich destijds ontwikkelde, hoe die kennis werd overgedragen en hoe er werd gewerkt. En dan blijkt maar weer dat zonne-energie niet iets is van de laatste tien jaren.

Jan is onder meer in Mongolië geweest waar hij baanbrekend werk verrichte. En nog kan hij vol enthousiasme over zijn werk en belevenissen vertellen. Minie kijkt vol trots naar haar man. “Ik zag hem weinig in die tijd waarbij ik drie kindjes had groot te brengen.” Want al had Minie een fantastische baan, door haar zwangerschap werd ze door de werkgever verplicht te stoppen met werken.

Oost Europa
Er is in het verleden veel door Oost Europa gereisd. Jan en Minie kennen bijvoorbeeld Oost Duitsland nog als de DDR en kennen dus ook nog ‘de muur’. Ook de val van de muur hebben ze, samen met hun bekenden in Oost Duitsland, heel bewust en intens beleefd. Hun reis bracht ze ook in Tsjechië en dat beviel hun bijzonder goed. Zó goed zelfs, dat ze er een huisje kochten waar de hele familie nog graag gebruikt van maakt.

“Het is maar een heel klein huisje hoor” vertelt Minie bescheiden, maar wanneer ze wijst naar een afbeelding op de muur, zien we toch echt een volwassen woning in het groen. “We hebben een stukje aangebouwd” legt ze uit. En dat is maar goed ook, anders zou een deel van de familie buiten moeten slapen.

De muzikale verbinding
De muziek bracht het paar bij elkaar en muziek is nog steeds een rode draad in hun leven. In huis heeft iedere ruimte wel een geluidsinstallatie, maar in het verleden haalden Jan en Minie ook musici naar Nederland. Uit Tsjechië kwam The Beatles Revival en ook een Abba tribute band werd vanuit Tsjechië naar Nederland gehaald om voor volle zalen te spelen.

En in de beginjaren van hun succes hadden Jan en Minie al contact met de tweelingbroers Sander en Arnout Brinks die de band Tangarine vormden. De broers gaven destijds een exclusief optreden in de kerk van Terwolde.

Naast het oppassen op de kleinkinderen en genieten van muziek, is vooral Jan nog druk in de weer met vele activiteiten. Samen met een gemotiveerde groep mensen zet hij de schouders onder de toekomst van de kerk in Terwolde, geeft hij schaats-les in Deventer en is jaarlijks actief om geld en/of goederen in te zamelen voor Roemenië. Want stilzitten is iets voor later.

woensdag 27 maart 2024

Deel dit bericht