Monumentale plekken van plezier

Gemeente Voorst- Zaterdag 14 september is het weer zover: de Open Monumentendag! Het is dit jaar de 33e editie van dit grootste culturele evenement van Nederland. Ook in de gemeente Voorst is er op 14 september van 10.00 uur tot 17.00 uur van alles te zien en te beleven rondom het vrolijke thema ‘Plekken van plezier!’

Plekken van plezier
Dit jaar staan de schijnwerpers op de monumenten die te maken hebben met entertainment, vrije tijd en ontspanning. Het gaat om plekken waar mensen voor hun plezier en met plezier naar toe gingen en gaan. Vijf categorieën plezier staan centraal: podiumkunsten, museale kunsten, sport en spel, horeca en recreatie.

Tijdens de Open Monumentendag zijn de vijf categorieën niet alleen in het verleden gezocht, maar worden ook de hedendaagse kunsten, recreatie, horeca en sport en spel in het zonnetje gezet. Daarom wordt u bij diverse monumenten verrast met muziek, kunst, spelletjes, een rondleiding, tentoonstellingen of een hapje en een drankje. Een bijzonder kenmerk van de Open Monumentendag is dat het bezoeken van de monumenten en het deelnemen aan de activiteiten gratis is.

Opengestelde monumenten en fietsroutes
Dit jaar is het mogelijk om ruim dertig monumenten in de gemeente Voorst te bezoeken. Alle informatie staat in de Open Monumentendagbrochure die te downloaden is op www.voorst.nl/open-monumentendag en die bij verschillende (openbare) plekken in de gemeente Voorst ligt. Daarnaast zijn er drie gevarieerde fietsroutes samengesteld: Nijbroek/Terwolde, Twello en Bussloo/Posterenk.

Voor de kinderen
Speciaal voor de kinderen zijn er puzzelspeurtochten gemaakt met een leuke beloning aan het einde. Ook zijn er bij een aantal monumenten leuke activiteiten en is in de Open Monumentendagbrochure een speciale kinderpagina opgenomen.

Rondrit met paard-en-rijtuig
Bijzonder is de rondrit met een paard-en-rijtuig langs de landgoederen en buitenplaatsen van Twello. Onder leiding van een deskundige gids ontdekt u alles over deze rijke plekken van plezier. Het begin- en eindpunt is het dorpscentrum van Twello. Een aanrader!

Excursie Appense Dijk en Bomendijk
|Twee enthousiaste gidsen verzorgen voor u een interessante excursie naar de Appense Dijk en de Bomendijk. Tijdens een plezierige wandeling vertellen Ferdinand van Hemmen (landschapshistoricus) en Martijn Grievink (Stichting Landschapsbeheer Gelderland) u alles over deze twee pareltjes van de gemeente Voorst.

Concerten
De Open Monumentendag wordt verder opgeluisterd door twee bijzondere concerten. In de dorpskerk van Voorst kunt u vanaf 14.00 uur luisteren naar een boeiend concert van het AMC Kamerkoor uit Amsterdam. Op landgoed Kleine Noordijk geeft Cappella Calluna van 15.00 uur tot circa 15.45 uur een concert. Dit koor heeft een speciaal ‘Open Monumentendag-repertoire’ ingestudeerd.

Zondag 15 september: Landgoed Klarenbeek en De Nijenbeek in Voorst
Op zondag 15 september kunt u op landgoed Klarenbeek de tentoonstelling ‘De Koperfabriek in Klarenbeek’ bezoeken. Ook zijn er historische foto’s die te maken hebben met plezier op het landgoed. Daarnaast is op zondag 15 september de kasteelruïne De Nijenbeek in Voorst extra te bezoeken. Gidsen leiden u rond in dit bijzondere, eeuwenoude monument. U hoeft dit keer niet vooraf te reserveren.

Unieke kans
Bezoek dit jaar ook de Open Monumentendag! Het is een unieke kans om achter gesloten deuren te kijken. Maak kennis met de gepassioneerde bewoners, ontdek hoe het verleden en de toekomst elkaar ontmoeten. Luister, proef en geniet van al het plezier op de Open Monumentendag. Het Comité Open Monumentendag Voorst en alle betrokkenen bij de Open Monumentendag in de gemeente Voorst wensen u alvast een fantastische dag vol plezier toe.

Meer informatie
Meer informatie vindt u op www.voorst.nl/open-monumentendag en in de brochure, die bij verschillende openbare plekken in de gemeente Voorst gratis af te halen is.

woensdag 4 september

Deel dit bericht
Advertentie
Meer Algemeen nieuws