Nationale Dodenherdenking 4 mei

Twello- De Nationale Dodenherdenking op woensdag 4 mei vindt in de gemeente Voorst plaats op gedenkhof 't Holthuis in Twello. Omdat de gemeente Voorst uit vele kernen bestaat, is ervoor gekozen de gemeentelijke herdenking op dit centrale punt in de gemeente te houden.

Stille tocht
De herdenking wordt zoals ieder jaar voorafgegaan door een stille tocht. Alle deelnemers aan de stille tocht verzamelen zich op woensdagavond 4 mei vanaf 19.00 uur op het Marktplein in Twello. De stille tocht vertrekt daar om 19.25 uur. Route: Marktplein – Van Ghentstraat – Dorpsstraat – Binnenweg – Burg. van der Feltzweg – Gedenkhof ’t Holthuis. Tot 19.50 uur speelt Muziekvereniging Excelsior aldaar gepaste muziek. 19.54 uur Aanvang herdenkingsplechtigheid. Kranslegging door burgemeester Jorritsma. Nationale Taptoehymne onder begeleiding van het orkest.

20.00 uur Twee minuten stilte. Daarna het Wilhelmus (2 coupletten). Toespraak door burgemeester Jorritsma. Saar Boerkamp, winnares van de kwartfinale van de gemeentelijke Nationale Voorleeswedstrijd 2022 draagt het gedicht voor van Famke Allaart, winnares van de landelijke dichtwedstrijd ‘Dichter bij 4 mei’. Ook de uit Oekraïne afkomstige en sinds begin april in Twello wonende Valerya Kirenkova zal een gedicht voorlezen.

Defilé college .
Hierna worden bloemen gelegd door vertegenwoordigingen van de plaatselijke belangenverenigingen, jongeren, organisaties en/of verenigingen en overige belangstellenden. Terwijl de muziekvereniging speelt, verlaat de stoet langs het monument het gedenkhof.

Herdenking van de gevallenen
Bij de Nationale Herdenking worden alle burgers en militairen herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog tot op heden, wanneer of waar ook ter wereld, in het belang van het Koninkrijk of tijdens vredesmissies van internationale organisaties zijn gevallen, dan wel door oorlogshandelingen en terreur zijn omgekomen. Behalve de herdenking van de gevallenen betekent de Nationale herdenking ook bezinning op heden en toekomst. De herdenkingsbijeenkomsten vormen zowel een appèl op de individuele als op de collectieve verantwoordelijkheid in de huidige maatschappij ten aanzien van onderdrukking, discriminatie en onverdraagzaamheid.

woensdag 4 mei 2022

Deel dit bericht