Open Monumentendag 2019

Kasteelruïne De Nijenbeek spreekt al generaties lang tot veler verbeelding. De geschiedenis van het kasteel is bij vele inwoners van de gemeente Voorst op hoofdlijnen bekend. Met name het verhaal van d dikke hertog staat in het Voorster nationaal geheugen. Het is mede daardoor dat de ruïne inmiddels een magische aantrekkingskracht heeft gekregen.

Van de voormalige 7 kastelen die de gemeente Voorst rijk was, is deze ruïne het enige overgeblevene. Het huis heeft een rijke geschiedenis die terug gaat tot 1300.

Hoewel er aan de robuuste muren niets veranderd is, heeft het kasteel in de loop van de eeuwen toch enkele belangrijke architectonische veranderingen ondergaan. Elke eigenaar paste het kasteel aan naar eigen inzicht.

Als die muren konden vertellen zouden ze de huidige bezoekers mee kunnen nemen in haar roerige verleden. Veldslagen, belegeringen en niet te vergeten beschietingen in de Tweede Wereldoorlog, met een bijna desastreus gevolg. Niettemin hield ze stand en staat ze nog trots en fier uit te kijken over de IJssel, die al eeuwenlang langs en soms over haar fundamenten stroomt.

Historische namen van eigenaren kwamen in de geschiedenis van Voorst en van De Niienbeek voorbij: De Steenbergens, de familie Van Stepreadt en later in de 18e eeuw de familie Schimmelpenninck van de Oye. Nu is dat mevrouw barones A. van Lynden. Zij heeft voor dit Monumentenjaar 2019 de poort open gedaan.

Vele jaren terug was het mogelijk om er als kwajongens stiekem naar binnen te sluipen, spannend was het allemaal. Ridders en jonkvrouwen kwamen ze er niet meer tegen, wel vleermuizen die er hun eigen huisvesting van hadden gemaakt.

De mogelijkheid om nu stiekem naar binnen te gaan was er al jaren niet meer. De ruïne zat om veiligheidsreden op slot en daardoor werd het alleen maar spannender, tot afgelopen zondag: Open Monumentendag.

De kasteelruïne was voor het eerst opengesteld zonder aanmelding vooraf.

Dat de belangstelling wel eens groot zou kunnen worden was voorspeld. Maar liefst vijf gidsen stonden klaar om de grote stroom bezoekers in groepen van 15 de geschiedenis van het voormalige kasteel te vertellen en hun daarbij een kijkje te gunnen in het inmiddels geconsolideerde kasteel.

Met nadruk op geconsolideerde, want de kasteelruïne, die jaren lang in weer en wind gestaan heeft, wat de conditie niet te goede gekomen is, is, niet gerestaureerd; dat zou een totale verbouwing tot gevolg hebben gehad. Deze consolidatie heeft de ruïne behoed voor nog meer verval.

De Oudheidkundige Kring met haar vrijwilligers waren wederom als gastheren en dames aanwezig om de grote stroom belangstellenden in goede banen ten leiden.

Rond de 350 gasten werden welkom geheten en deskundig door de ruïne geleid.

Verhalen kwamen los, ‘Wat geweldig dat ik er nu eindelijk eens in mag kijken’ en ‘ ík heb hier vroeger nog gespeeld’, en ook ‘ik heb er veel over gelezen maar dan nu in het echt’!

Door de grote toestroom moest er ook wel even gewacht worden voor men de trappen van De Nijenbeek kon beklimmen maar het publiek onderging het geduldig en vol begrip.

De eerstvolgende mogelijkheid om de kasteelruïne te bezoeken is op 21/22 september, op 5/6 oktober en op 19 oktober.arvoor moet men zich nu wel aanmelden op www.bezoekvoorst.nl

woensdag 18 september 2019

Deel dit bericht