Operatie Cannonshot realistisch neergezet

Wilp- Wie afgelopen weekend, bewust of juist nietsvermoedend door Wilp kwam, kon zomaar soldaten tegen het lijf lopen. Het dorp was het decor was van de herdenking Operatie Cannonshot .Wilp werd in de nacht van 11 op 12 april 1945 bevrijd door een éénheid van de Princess Patricia`s Canadian Light Infantry. Op de noodbegraafplaats bij De Kribbe werden destijds 5 gesneuvelde leden van PPCLI tijdelijk begraven, evenals ook 22 leden van de Seaforth Highlanders en 11 soldaten van het Loyal Edmonton Regiment. De graven zijn momenteel tijdelijk gereconstrueerd en tot begin mei te bezoeken.

Bij de Dorpskerk en verderop in de Wilpse Klei waren soldaten afgelopen zaterdag verwikkeld in rollenspellen om de herdenking van deze bevrijdingsoperatie uit 1945, zo realistisch mogelijk vorm te geven. Doel van de organisatie was, om tijdens het weekend `Bezet en Bevrijd`, meer aandacht te geven aan wat er zich afspeelde rondom de dorpen Gorssel en Wilp en de rest van de gemeente Voorst. Operatie Cannonshot was de codenaam waaronder in april 1945 een grote Canadese militaire operatie plaatsvond. Deze begon op 11 april 1945 nadat Operatie Market Garden mislukte. Vanuit Gorssel staken zo`n 10.000 soldaten met hun jeeps, vrachtwagens, tanks, pantserwagens en zware kanonnen, via een noodbrug de IJssel over. Zeker honderd Canadezen lieten hierbij het leven. De Wilpse broers Jakob, Lukas en Lodewijk Lagerweij hebben samen met Ronald Moerman het idee opgevat hier jaarlijks een groots herdenkingsevenement van te maken. Dit ook om jongeren bewust te maken van wat zich destijds afpeelde, tijdens de bevrijding van de gemeente Voorst en de West-Veluwe.

Expositie in Dorpskerk
Afgelopen vrijdag werd Wilp ‘bezet’ door Duitse soldaten. Op zaterdag kwamen de geallieerden het dorp bevrijden. De lezing van Klarenbeker Bert Visser en ook de expositie in de Dorpskerk werden goed bezocht. In de kerk waren vele kleurimpressies te bekijken van oorlogsfoto`s. Belangstellenden konden deelnemen aan de informatieve wandelroute over de dijk en mee op tour met soldaten in hun voertuigen. Al met al was het afgelopen weekend vooral een moment van herdenken en stilstaan bij de oorlogsgeschiedenis in deze regio. Voor volgend jaar zijn er zelfs plannen om het nog breder aan te pakken. Dan wil de organisatie ook de gemeente Gorssel betrekken bij de activiteiten. Men zit te denken om dan ook, tachtig jaar later, de oversteek over de IJssel na te spelen.

Het publiek kon van dichtbij de activiteiten van de soldaten bekijken.

woensdag 17 april 2024

Deel dit bericht