Orgelconcertcommissie Beekbergen

Maandagavond 12 augustus zal het zesde orgelconcert in de prachtige dorpskerk van Beekbergen worden gehouden. Jorrit Woudt zal het 17 stemmen tellende Koninklijke Schilling orgel, ook wel het Oranjeorgel genoemd bespelen. Het orgel van de Hervormde kerk te Beekbergen is het oudste monument in de gemeente Apeldoorn oorspronkelijk gebouwd in 1780 door Johann Gustav Schilling voor de Hervormde Kerk te Apeldoorn Stadhouder Willem V en zijn vrouw Wilhelmina van Pruisen, Heer en Vrouwe van de heerlijkheid Apeldoorn waren de schenkers van het instrument . In de versieringen aan de zijkanten van de kast bevinden zich tussen de bladeren ook nog ‘appeltjes van oranje’ Omstreeks 1835 worden definitieve plannen gesmeed voor een nieuw groter kerkgebouw aan de Loolaan. Omdat het Schillingorgel te klein wordt geacht, bepaalt Koning Willem l op 1 augustus 1839, dat het instrument aan de kerk in Beekbergen zal worden geschonken. In 2003-2005 is onder toezicht van Rijksdienst voor Monumentenzorg vakkundig het orgel gerestaureerd.

Jorrit Woudt (1980) kreeg al op negenjarige leeftijd orgelles aan de muziekschool in Ermelo. In 1993 zette hij zijn orgelopleiding voort in Heemse onder leiding van Freddy Veldkamp.

Op dertienjarige leeftijd begeleidde Jorrit zijn eerste kerkdienst en nog steeds is hij ’s zondags op diverse orgelbanken te vinden om de gemeentezang te begeleiden.

Jorrit studeerde schoolmuziek, orgel, piano en kerkmuziek aan het conservatorium in Zwolle en behaalde in juni 2004 zijn hoofdvakdiploma orgel als leerling van Harm Jansen. Verder volgde hij improvisatielessen bij Sietze de Vries uit Zuidhorn, pianolessen bij Herman Riphagen uit Heerde en studeerde hij een aantal jaren theologie aan de Theologische Universiteit in Kampen (Broederweg). Jorrit is een veelgevraagd koorbegeleider op zowel orgel als piano bij concerten en cd-opnames. Zo speelde hij reeds in België, Duitsland, Denemarken, Zweden, Oostenrijk, Slovenië, Tsjechië, Hongarije, Malta, Luxemburg, Canada en in de Verenigde Staten van Amerika en was hij als organist en pianist te zien bij het bekende EO-tv-programma ‘Nederland Zingt’. Verder is hij actief als dirigent van drie gemengde koren en een mannenkoor, als docent van een aantal leerlingen en als arrangeur en componist van (voornamelijk koor-) muziek. Daarnaast is hij als vakleerkracht muziek verbonden aan een basisschool.

Het concert begint en eindigt met samenzang Wij wensen u veel luisterplezier toe.

Entreeprijs € 7,00 kinderen tot 12 jaar € 3,50

De concerten beginnen om 20:00, de Kerk gaat open om 19:30. De orgelcommissie hoopt u op haar concerten te mogen begroeten!

woensdag 7 augustus

Deel dit bericht
Advertentie
Meer Algemeen nieuws