Nijbroek- Het is september 2020 wanneer ik in contact kom met de man die onder meer voorzitter is van Plaatselijk Belang Nijbroek (PBN). De aanleiding daartoe is tweeledig; er ligt een prachtig ‘Plan 26’ aan de Middendijk in Nijbroek, een uniek woonproject met brede steun van particulieren en overheid. Maar ook de energieneutrale missie in de gemeente Voorst werkt verbindend, waarbij we visies delen met de meest noordelijke dorpen van de gemeente. ‘Nieuwsgierigheid maakt deel uit van het cement dat de samenleving bij elkaar houdt’ (Robertson Davies, schrijver/journalist). Tijd voor een goed gesprek in het hart van de Nijbroekse polder. Tekst: Jos Bosch Foto: Maarten Relker
Het kantoor van Gert Nieuwenhuis bevindt zich in de dorpskern van Nijbroek. Het voormalig bankgebouw is nu eigendom van hem en zijn vrouw. Binnen herinnert de pontificaal aanwezige kluis nog aan een stukje historie. De werk- annex spreekkamer is de centrale ruimte van zijn jongste onderneming. Terwijl de koffiezetter in de keuken rustig pruttelt en zorgt voor een straffe bak, duiken we in een stukje wereld van de allesdoener. Want naast zijn huidige vak, is Gert een stille kracht binnen diverse organisaties waar het allemaal goed draait, op basis van grote inzet door veel vrijwilligers. Over ‘cement in de samenleving’ gesproken …
Scheiding en mediation
Gert is mediator met als specialisme familie mediation; het begeleiden van scheidingen tussen partners (samenwoners, geregistreerd partners en gehuwden) is daarbij de belangrijkste ‘tak van sport’. “Ik ontzorg bij een scheiding niet alleen op emotioneel niveau maar ook op financieel gebied” aldus Gert. “Zowel MfN (Mediators federatie Nederland) geregistreerd als ook Register
Financieel Echtscheiding Adviseur. Maar ik ben er ook voor geschillen binnen bedrijven, tussen werkgever en werknemer of werknemers onderling.” Zelfs verenigingen en allerhande andere samenwerkingsverbanden kunnen bij Gert terecht. Vanuit die functie is hij medeoprichter van het Mediators Collectief Oost. “We willen mediation een breder podium geven, primair gericht op het oosten van het land.”
Plaatselijk Belang Nijbroek
De leefbaarheid van ‘onze polder’ is de gemene deler, wanneer ik de voorzitter van PBN vraag naar de speerpunten van deze belangenvereniging. “PBN probeert er voor iedereen in Nijbroek te zijn.
We behartigen de belangen van het collectief Nijbroek, met name richting bijvoorbeeld de gemeente. PBN probeert een verbindende factor te zijn tussen al het vrijwilligerswerk dat er in Nijbroek wordt gedaan. Daarom hebben we drie jaar geleden samen met de gemeente een project geïnitieerd om een toekomstbeeld voor Nijbroek te creëren. Het mooie hiervan is, dat het een project van alle inwoners van Nijbroek is geworden en niet een dorpsplan dat is opgesteld door de belangenvereniging.”
Naast voorzitter bekleed je nóg een functie in Nijbroek? “Klopt! Ik ben ook bestuurslid van de
Coöperatie Polder Nijbroek. Deze heeft tot doel om projecten uit te voeren die voortkomen uit het visieproject met de gemeente. Daarom heeft er vanuit de belangenvereniging altijd een bestuurslid zitting in het bestuur van de coöperatie.”
De inwoners van Nijbroek
De rol van verbinder is voor Gert de grootste essentie als voorzitter van de lokale belangenvereniging. “Er is geen hiërarchie, we doen alles samen en verdelen de taken” legt de voorzitter uit. Maar hoe omschrijft hij de inwoners van Nijbroek? “Als we iets geleerd hebben van het project Polder Nijbroek is het wel, dat ‘de Nijbroeker’ niet bestaat. Wel kenmerkend is dat de inwoners zaken graag samen aanpakken; iedereen draagt zijn of haar steentje bij. We willen ook graag mét elkaar onze stempel drukken op wat er gebeurt met onze woonomgeving.” En waar houdt het dorp zich anno 2021 mee bezig? “Grote thema’s zijn onder andere de energietransitie en klimaatadaptatie. Daar willen we in Nijbroek niet voor wegkijken, maar we willen wel graag dat de maatregelen die genomen moeten gaan worden, passen bij het unieke karakter van ons bijzondere slagenlandschap.”
Zwembad De Schaeck
Het warmste bad van de regio is een belangrijke schakel binnen de gemeente Voorst. We zijn benieuwd hoe bestuurslid Gert Nieuwenhuis daarin de vertaling ziet. “Sport en bewegen is natuurlijk van enorm belang. Het mooie van een zwembad is, dat nagenoeg iedereen kan sporten in water. Recreatief zwemmen, banen zwemmen, waterpolo, groepslessen zoals Aqua Gym, Hitt, baby-peuter zwemmen tot zelfs revalidatie. Het is uniek in een relatief kleine gemeente zo’n mooi zwembadcomplex te hebben met zowel een binnen als buiten accommodatie. Ook dát kan alleen maar bestaan door het enorme enthousiasme van het team en een grote groep vrijwilligers!” En het sociale aspect? “Het zwembad is een prachtig voorbeeld van verbinding en een belangrijke ontmoetingsplek voor veel mensen. Van alle leeftijden overigens.”
De rol van buurtbemiddelaar
Mediator, een spil in het dorp en zelfs dan is er nog ruimte in de agenda. Ontstaan vanuit zijn mediation opleiding heeft Gert een (vrijwilligers-) functie als buurtbemiddelaar bij Mens en Welzijn Voorst. “Buurtbemiddeling is naar mijn mening ‘mediation light’. Het doel is om buren die samen een probleem hebben weer met elkaar in gesprek te brengen en wederzijds begrip te kweken. We stimuleren om samen tot een oplossing te komen, die bestendiger is dan wanneer een buitenstaander de oplossingen aandraagt. We zijn dan ook beslist geen ‘rijdende rechter’.”
‘It’s always the small pieces that make the big picture’
Een uitlating welke ik aantref op de website van mediator Gert Nieuwenhuis, maar mijns inziens ook een persoonlijk motto. “In mediation zie je altijd een samenspel van allerlei kleine factoren, onduidelijkheden en verkeerd geïnterpreteerde signalen die leiden tot een probleem. Daarom is het ook altijd een ‘puzzel’ om tot een oplossing te komen” en in deze context zou je dat eigenlijk in alle functies van Gert kunnen vertalen. “Hoe meer stukjes op hun plaats vallen, hoe completer het beeld wordt.” En dat geeft nieuwe perspectieven; voor scheidende partners, maar ook voor organisaties met gemeenschappelijke doelen.
‘Het weer van morgen …’
Het gezin Nieuwenhuis bestaat uit zijn vrouw Angélique en drie studerende kinderen. Angélique is als psycholoog werkzaam in de gezondheidszorg, ze zijn al 36 jaar bij elkaar en 26 jaren getrouwd. De laatste student is net de deur uit en ze genieten elke dag van hun prachtige woonplek. Tussen de weilanden, waar ze achter hun huis een prachtig stukje natuur hebben gecreëerd met als middelpunt een groter (kikker)poel. “Wij zijn altijd bezig onze blik te verruimen, gefascineerd door andere culturen. Als we vakantie hebben gaan we niet ‘met vakantie’ maar ‘op reis’.” Tijd voor elkaar, tijd om te leven en beleven, ondanks het ogenschijnlijke drukke bestaan met een wereld die volop in beweging is.
“Menselijke contacten lijken vluchtiger te zijn. Constant het gevoel van ‘geen tijd’ hebben.” Een aantal jaren geleden maakte het gezin een reis naar o.a. Botswana. “Daar vroeg ik een ‘local’ wat de voorspelling van het weer voor morgen was. Hij keek me heel verbaasd, haast meewarig aan en vroeg waarom ik dat wilde weten. Ik kon het weer toch immers niet veranderen? Dit was voor mij wel een eyeopener; leven in het heden, niet in het verleden en niet in de toekomst.”
woensdag 27 oktober 2021