Respectvolle herdenking oorlogsslachtoffers

Twello- De herdenking van de oorlogsslachtoffers bij het Gedenkhof in Twello was indrukwekkend en imponerend. De toegenomen spanning in de wereld draagt er zeker aan bij een ogenblik stil te staan ‘bij hen die vielen’ voor onze vrijheid.

Alvorens de plechtigheid een aanvang nam was er een Stille Omgang door de straten van Twello richting ‘t Gedenkhof. Hier had zich inmiddels een groot aantal belangstellenden verzameld waaronder inwoners van de gemeente Voorst, muziekvereniging Excelsior, scouts van de Vundelaar en Gelre groep Twello, raadsleden, Veteranencomité Apeldoorn, Epe, Voorst.

Tijdens de Nationale Herdenking worden alle burgers en militairen herdacht die in het belang van het Koninkrijk of tijdens vredesmissies van internationale organisaties gevallen zijn, of door oorlogshandelingen en terreur omgekomen zijn. In de periode vanaf het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog tot op heden, wanneer of waar ook ter wereld. Behalve de herdenking van de gevallenen betekent de Nationale Herdenking ook bezinning op heden en toekomst.

Na de kranslegging door burgemeester Paula Jorritsma en het signaal Taptoe werd er 2 minuten stilte in acht genomen. Vervolgens werden er 2 coupletten van het Wilhelmus gespeeld en was het podium voor Stijn Dashorst om het gedicht ‘Stilte’ voor te dragen. Na Stijn bedankt te hebben richtte de burgemeester zich tot de aanwezigen met de toespraak:

“79 jaar geleden werd de oorlog in Nederland beëindigd. Jaarlijks op 4 mei herdenken wij hier bij het herdenkingsmonument op ‘t Holthuis alle slachtoffers in de gemeente Voorst sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, de slachtoffers die vielen tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, alsook de slachtoffers die zijn gevallen bij oorlogssituaties en vredesoperaties, waarbij Nederland betrokken was.

Op het monument staan de eenvoudige en krachtige woorden: “Voor hen die vielen”. Wij voelen ons verbonden met hen. En mogen nooit vergeten wat zij hebben meegemaakt.

In de gemeente Voorst worden op 4 mei verschillende herdenkingen georganiseerd; hierbij zijn in de dorpen Klarenbeek, Teuge, Terwolde en Voorst ook leden van het gemeentebestuur aanwezig. Zij leggen daar namens het gemeentebestuur bloemen bij het monument.

De littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet zijn 79 jaar later nog steeds zichtbaar. Heel direct in families die dierbaren hebben verloren die zijn vermoord tijdens de Holocaust of zijn omgekomen door het oorlogsgeweld.

De generatie die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt, wordt ieder jaar kleiner. Het is belangrijk om verhalen over de oorlog met elkaar te blijven delen en door te geven aan volgende generaties. En de namen van de mensen die ons zijn ontvallen te blijven noemen.

woensdag 8 mei 2024

Deel dit bericht