Ruim twee eeuwen Sarink op dezelfde plek

Voorst- Vanuit een dorpsboerderij aan de weg Zutphen-Apeldoorn (nu Rijksstraatweg 116) begon grofsmid Jan Sarink de nering die uitgroeide tot het huidige bedrijf. De smederij werd aan het huis aangebouwd en rond 1900 verkocht Sarink ook allerlei aanverwante producten. In 1912 werd de smederij tot winkel verbouwd en dat gedeelte met de toegangsdeur, maakt anno 2020 nog steeds deel uit van de huidige winkel. Na het wegvallen van het smeedwerk richtte de familie Sarink zich op de verkoop van haarden, kachels en fietsen en de eerste elektronische apparaten. Er kwam een Shell benzinepomp aan de weg. Na de tweede wereldoorlog werd het winkeloppervlak flink vergroot om plaats te bieden aan huishoudelijke artikelen, verlichting, wit- en bruingoed. In 1968 werd het bedrijf zelfs uitgebreid met een showroom in het pand ernaast met onder meer fietsen, bromfietsen en (gas)kachels. De laatste verbouwing was in 2015, waarbij het magazijn zich nu direct achter de winkel bevindt.

Installatiebedrijf

Inmiddels is het installatiebedrijf Sarink - voor het installeren van cv, elektra, water, afgekort gwl, dat staat voor gas, water en licht - met sinds 1973 Geo Sarink en zijn vrouw Nel aan het roer, nog steeds een familiebedrijf, al zal Geo wellicht de laatste zijn. Hij heeft geen opvolger. Als het aan hem ligt gaat hij nog een tijd door: “Ik heb werk genoeg en ik werk alle dagen met veel plezier”, aldus Geo (64). Hij heeft veel vaste klanten in de regio, zeg maar binnen de stedendriehoek. Meestal is hij dus op pad en aan het werk bij de klanten. In de winkel, die wordt gerund door zijn vrouw Nel, verkoopt Sarink kleine huishoudelijke apparaten, gereedschappen, installatiematerialen voor de doe het zelver en ijzerwaren. Nel vindt het gezellig om met iedereen een praatje te maken. Voor grote apparaten kan men er ook altijd nog terecht. En helemaal terug is de verkoop van bussen propaangas, tegenwoordig veelal gebruikt in buitenkeukens en terrasheaters. Geo: “Dat was voor het aardgastijdperk wel anders, ik had als jongen de taak om op zaterdag langs de klanten te fietsen om de gasbussen om te wisselen.” Een zwaar klusje. Ook nu nog zit er statiegeld op de bussen.

Behalve bij zijn bedrijf is Geo al 43 jaar actief bij het vrijwillige brandweerkorps van Voorst. Daar werd hij onlangs koninklijk voor onderscheiden.

Herinrichting

Ook Sarink ondervond veel overlast van de werkzaamheden aan de Rijksstraatweg afgelopen jaar: “Het was een rotjaar. Het kost handenvol geld en je raakt veel omzet kwijt. Gelukkig hadden wij nog de mogelijkheid van een toe- en uitgang achterlangs naar de Kruisweg, maar ik ben blij dat het klaar is. Wel heb ik waardering voor de manier van aanpak van gemeente en het werk van de aannemer. Het is heel fraai geworden, maar wat me wel verbaast is, dat er weer steeds meer verkeer door het dorp rijdt. En wat erg tegenvalt is het geluid van de mooie bestrating.”

Geo Sarink maakt zich wel zorgen over het voortbestaan van de middenstand in het dorp. “Er blijven niet veel winkels meer over. Wat uitbreiding van het dorp door bijvoorbeeld meer woningbouw zou wel heel welkom zijn. Vooral voor jonge mensen die willen blijven en voor alle andere inwoners van Voorst die het dorp levendig willen houden.”

Meer inwoners maakt het voor ondernemers ook financieel aantrekkelijker en het zou de leefbaarheid ten goede komen.

woensdag 8 april 2020

Deel dit bericht