Ruud Knol vertelt over het Beekberger Woud bij Mo’j is luusteren

Beekbergen- Zaterdag 9 maart is Ruud Knol van DE IVN-afdeling Apeldoorn te gast in de studio van de Streekomroep VoorstVeluwezoom aan het Marktplein in Twello. In het dialectprogramma Mo’j is luusteren gaat hij uitgebreid vertellen over het Beekberger Woud, het laatste oerbos dat Nederland rijk was. Hij vertelt over het ontstaan van dit gebied tussen Klarenbeek en Beekbergen. Ook de wijze waarop dit gebied verloren is gegaan door de houtwinning komt uitgebreid aan de orde. De opkomst van de Klarenbeekse houtindustrie Krepel is mede te danken aan de bomen uit dit oerbos.

Velen betreuren het verloren gaan van dit oerbos. Natuurmonumenten heeft getracht door de aankoop van de weilanden die zijn ontstaan na de ontginning van dit gebied de natuur van weleer weer terug te laten komen. Dit is maar gedeeltelijk gelukt. Wie nu een wandeling gemaakt door het Beekberger Woud krijgt weinig herinneringen aan vroeger terug. Presentator Martien Kobussen praat uitgebreid met de natuurgids Knol over het Beekerger Woud van vroeger en nu.

In het tweede uur komt de weerman Mark Wolvenne aan het woord. Er is een voordracht uit de Achterhoek en in het shantykwartier zijn zeemansliedjes van het Sokkenbuurt Zeemanskoor uit Ugchelen te beluisteren. Mo’j is luusteren wordt uitgezonden op zaterdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur en herhaling op woensdag van 17.00 tot 19.00 uur in de gemeente Voorst en Brummen, maar door de sterke zenders ook ver daarbuiten via de 105.3 FM en 107.5 FM, Ook via DAB+, de TVkanalen 49 en 1168 en tevens via internet voorstveluwe.nl. Ook als Uitzending Gemist te horen.

woensdag 6 maart 2024

Deel dit bericht