Schrijfactie Amnesty tegen onrecht

Twello- 75 jaar geleden werd er op 10 december 1948 de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aangenomen. De lidstaten van de Verenigde Naties aanvaarden deze verklaring waarin staat dat de mensenrechten overal en altijd geldig zijn. Amnesty zet zich in met actie, onderzoek en lobby voor alle mensenrechten. Helaas is het nog steeds actueel. Daarom is er sinds jaren rond 10 december een schrijfactie. Wereldwijd worden dan miljoenen brieven geschreven tegen onrecht. Voor mensen die onterecht vastzitten, bedreigd en/of gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten.

Oók in onze gemeente komen mensen in actie tijdens de Write for Rights schrijfactie van Amnesty International. Jouw hulp is hard nodig. We schrijven brieven naar autoriteiten van verschillende landen om hen onder druk te zetten om mensen vrij te laten. Heeft het effect? Jazeker! Met postzakken vol brieven dwingt Amnesty machthebbers onrecht aan te pakken. Vaak helpt de extra aandacht om hen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming of gerechtigheid.

Dit jaar komt Amnesty onder andere in actie voor Ahmed Mansoor (Emiraten)

Ahmed werd gearresteerd omdat hij regelmatig zijn bezorgdheid uitte over de detentie, marteling en oneerlijke processen van critici van de regering. Hij sprak over problemen binnen het rechtssysteem en over nationale wetten die internationale wetgeving schenden. Hij kreeg 10 jaar gevangenisstraf en zit opgesloten in een isoleercel zonder bed. 

En we schrijven voor Rita Karasartova (Kirgizië)

Rita Karasartova wordt beschuldigd van een poging tot ‘gewelddadige omverwerping van de regering’. Daarvoor kan ze tot 15 jaar gevangenisstraf krijgen. Uit zorgen over de toegang tot drinkwater, verzette Rita zich vreedzaam tegen een overeenkomst die de controle over een zoetwaterreservoir aan buurland Oezbekistan gaf. Daarna werd ze opgepakt. Ze bracht maanden door in een kleine cel, zonder contact met haar familie. Nu staat ze onder huisarrest. 

Op zaterdag 9 december is er in de bibliotheek van Twello van 10.30 uur tot 14.00 uur gelegenheid om voor bovengenoemde personen en nog 8 anderen een brief te schrijven. Of als je weinig tijd hebt, een brief te ondertekenen. Loco-burgermeester Peter Wormskamp zal de actie openen. En er is muziek.

Maar we hebben ook thuispakketten. In elk pakket zitten 10 voorbeeldbrieven die naar de autoriteiten gestuurd kunnen worden, informatie over de gevangene, pen en schrijfblok. Je kunt dan de hele maand december gebruiken om 1 of meerdere brieven te schrijven. Je kunt ook een kaartje ter bemoediging naar de gevangene sturen.

Hoe kom je aan deze schrijfpakketten?

Stuur een email naar info@voorst.amnesty.nl met je gegevens en wij brengen het pakket bij je in de brievenbus. Je kunt ook een schrijfpakket ophalen bij Stiltecentrum van de Dorpskerk in Twello (ingang achterzijde kerk, open maandag t/m woensdag en de vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en donderdag tussen 13.00 en 17.00 uur) en Bibliotheek Twello. In Terwolde kunt u de pakketten ophalen op de Kosterij 3. En in Voorst op de Tuinstraat 50. In het schrijfpakket staat waar je de brieven kunt inleveren. Een enveloppe en postzegel zijn niet nodig. De werkgroep Amnesty Voorst zorgt voor de verzending. Samen sterk voor een rechtvaardige wereld! Doe je mee?

Amnesty-werkgroep Voorst

woensdag 22 november 2023

Deel dit bericht