Skydive-instructeur John Verduin in Paracentrum herdacht

TEUGE- Maanden was hij onvindbaar. In mei kwam hij ineens niet meer opdagen. Iedereen hoopte op een goede afloop, maar vreesde naarmate de tijd verstreek, het ergste. Onlangs kreeg de familie te horen dat het dode lichaam van John Verduin (54) vlak na zijn aankomst in Slowakije was gevonden en begraven. Door DNA-onderzoek is hij uiteindelijk geïdentificeerd. De toedracht zal een raadsel blijven.

John had in Arnhem een kaartje naar Koblenz (Duitsland) gekocht, zo bleek later. Zijn paspoort en telefoon had hij thuis gelaten. Acht dagen na zijn verdwijning werd zijn levenloze lichaam in Slowakije in de buurt van een spoorlijn gevonden. Via de database van vermiste personen van Interpol en een DNA-match is enige maanden geleden vast komen te staan dat het om John Verduin gaat.

In groten getale is men in het Paracentrum verschenen om nu afscheid van John te nemen. Zijn zus, die in geen jaren contact met hem heeft gehad, is zichtbaar aangeslagen als zij vertelt over hun gezamenlijke jeugdjaren. Zijn ansichtkaarten, die zij ontving gedurende zijn marinierstijd en bewaarde, zijn voor haar dierbare herinneringen. Ook Edwin Boerkamp, die hem op 11 mei tijdens een bestuursvergadering voor het laatst heeft gesproken, is aangedaan. Juist in de afgelopen jaren had hij met hem een band opgebouwd. “Hij stond altijd open voor vernieuwing en verbetering”, benadrukt Edwin, “in de eerstvolgende vergadering zullen verbeterpunten van John besproken worden.” Ook Martin Bereschot, zijn huurbaas (John huurde sinds 10 jaar de helft van diens boerderij) spreekt van een groot gemis. Hij mist hem als persoon, als vriend en als enthousiaste ‘hulp’ op de boerderij, waar hij al in de vroege ochtenduren om 4 uur als eerste de dieren verzorgde. “Hij was niet erg spraakzaam en daarom moeilijk te peilen”, zegt Bereschot, “maar betrouwbaar en bescheiden. Hij had een uitgesproken plichtsbesef en klaagde nooit”. De afscheidsbijeenkomst acht hij van groot belang: “Hoop maakt nu plaats voor berusting”, zegt hij, “en wij kunnen nu dan eindelijk een periode van onzekerheid afsluiten”. Peter Smit, financieel manager Paracentrum Teuge, sluit af met de woorden, dat iedereen vanaf 13 mei tussen hoop en vrees heeft geleefd en na verloop van tijd bang was, nooit meer iets van of over John te horen. Hij benadrukt blij te zijn dat men nu – nadat John was gevonden – deze onzekere periode op een waardige manier in een bijeenkomst kan afsluiten. Op een scherm geprojecteerde beelden laten een stralende John zien, die helemaal opgaat in zijn passie. Ook van zijn graf in Slowakije, vlak over de grens bij Oostenrijk, zijn er beelden en er is duidelijk te zien, dat hij met respect is begraven. Bloemen op zijn graf en een houten kruis met het opschrift ‘Neznamy’ (onbekend), getuigen ervan.

Een prachtige bijeenkomst met emotionele toespraken en sfeervolle muziek. Met veel indrukken en dierbare herinneringen aan een markant persoon, die zeer geliefd was en erg wordt gemist.

woensdag 26 oktober 2016

Deel dit bericht