Sportend en pratend afscheid in Steenenkamer

Op woensdag 16 juni meldde burgemeester Penninx zich met zijn vrouw op de afgesproken tijd bij de met vlaggen versierde jeu de boules baan in Steenenkamer. Alwaar vele bewoners zich verheugden op zijn komst. Greet Clevering heette beiden welkom en overhandigde hen een bloeiende tuinplant en een koffertje met jeu de boules ballen. Daarbij vertelde zij dat de buurvereniging had besloten niets bijzonders te organiseren, doch iets te gaan doen dat bij Steenenkamer hoort: jeu de boules spelen.

Een prima keuze daar de heer Penninx een sportman is en van balsporten houdt. Ooit was hij competitie spelend lid bij voetbal, volleybal en honkbal. Een golfbal in een hole slaan is tegenwoordig zijn hobby, maar zou hij een jeu de boules bal dicht bij het but kunnen werpen? Dat zou blijken want de uitnodiging om een partijtje te gaan spelen werd enthousiast geaccepteerd. Al voegde hij eraan toe niet fanatiek te zullen gaan spelen, hij wilde vooral ook genieten, iedereen ontmoeten, een praatje maken met de bewoners van “de groentetuin van de gemeente”. Een gemeenschap die ten tijde van zijn ambt zelden een beroep op hem deed. “Het is hier plezierig en goed toeven”, aldus de heer Penninx. En wees daarbij op Ten Kate als “dorpshuis”, de buitensociëteit en vertelde er trots op te zijn dat de enige nog aanwezige tuinder Voorst vertegenwoordigt op de markt in Deventer. Steenenkamer een villa dorp? Nee, zei een bewoner het is “Steenenkamer buurt” waar niks moet, en bijna alles mag. Een gemeenschap met twee apps, één voor preventie en de ander voor allerlei contacten zoals een lokale marktplaats.

Dan is het tijd voor het spel. Maar niet voordat de heer Penninx zijn colbertjasje uit heeft gedaan en zijn vrouw, met haar mooie Limburgse accent, vertelde ingeschreven te willen worden als Alie Schreurs. Na de indeling van de twintig deelnemers werd het but en de eerste bal geworpen, uiteraard door de burgemeester, gevolgd door de vele glimmende jeu de boules ballen van de overige deelnemers. Meerdere partijen werden op sportieve wijze gespeeld. Het publiek moedigde aan en gaf complimenten. De wedstrijden werden door beiden niet gewonnen toch was de avond er een van alleen maar winst. De gezellige onderonsjes, laagdrempelig, zittend op een bankje in de avondzon, op de verplichte anderhalve meter hadden het informele karakter waarop de heer Penninx zo gesteld is. De voortdurende glimlach op zijn gezicht liet het genieten overduidelijk zien. Een zwoele zomeravond met een sportief tintje maar met vooral vele persoonlijke contacten.

Dan is het negen uur en tijd om huiswaarts te keren.

Vele bewoners van Steenenkamer zullen zich de uitspraak van de burgemeester in het begin van de avond blijven herinneren: ”Ook zonder mij wens ik u een mooie toekomst”.

woensdag 23 juni 2021

Deel dit bericht