Talrijke exporterende Voorster bedrijven krijgen een gezicht in boek ‘Made in Voorst’

Twello- In het binnenkort te verschijnen boek ‘Made in Voorst’ staan maar liefst 101 portretten van exporterende bedrijven en ondernemers uit de gemeente Voorst. “Vooraf hadden we verwacht rond de 25 bedrijven uit te komen”, zegt Pim Oostendorp lachend. Hij is als voorzitter van Werkgeverskring Voorst bij dit project betrokken. Door Rudi Hofman

Met het aantal van 101 in het boek gebundelde bedrijven laat de gemeente Voorst buurgemeenten Deventer en Apeldoorn achter zich. Die kwamen bij de eerste uitgave van Made in Deventer (2016) en Made in Apeldoorn (2017) niet verder dan respectievelijk 91 en 96. Hierbij moet worden aangetekend dat deze aantallen anno 2022 flink hoger liggen. Zo staan er op de site van MKB Trade Office inmiddels 310 exporterende Deventer bedrijven.

Hondensnacks
Dit neemt niet weg dat Voorst qua exportscore uitstekend voor de dag komt. “Waarin een kleine gemeente groot kan zijn”, zegt Peter van de Pol, directeur van Schoneveld Breeding en bestuurslid van Werkgeverskring Voorst, trots. “En nummers 102 en 103, Ten Dijk Plaagdierbeheersing in Terwolde en Uut Twelle met zijn gedroogde hondensnacks verschijnen binnenkort online”, vult Marco Kok van MKB Trade Office aan. Dat is destijds ontstaan vanuit de exportgroep van het MKB-Deventer. MKB-ondernemers kunnen hier met allerlei vragen over export terecht.

Bescheidenheid
Kok nam voor Made in Voorst zelf 85 interviews voor zijn rekening en zijn collega Erik de Boer de resterende 16. Fotograaf Mariëlle Schiphorst-Dolman uit Klarenbeek legde alle deelnemende bedrijven vast op de gevoelige plaat. Enkele ondernemers wilden ondanks herhaaldelijk aandringen niet op de foto. Van de Pol ziet bescheidenheid als een rode draad: “Waarom ben ik belangrijk genoeg om in dit boek te komen?”

Gevraagd naar haar top 3 van interessante exporterende bedrijven noemt Schiphorst-Dolman in willekeurige volgorde: de E-Flight Academy op luchthaven Teuge (ook op Bonaire actief), Caravanhuis Hulshof in Twello en BB3D. “BB3D zijn twee jonge gasten (Bram van Zandvoort en Bart Keurhorst, red.) die onder meer aan productontwikkeling en 3D-printing doen; zij werkten in hun studietijd al samen.”

Waardevolle contacten
‘Samen voorsprong creëren’, is volgens Van de Pol het credo van Werkgeverskring Voorst. “De kracht van het bijeenbrengen is dat de bedrijven letterlijk en figuurlijk een gezicht krijgen en dat dit ze waardevolle contacten kan opleveren. Vandaar dat voor het boek alle exporterende bedrijven in de gemeente zijn benaderd, hoe klein ze ook zijn.” Bedrijfscontactfunctionaris Ellen Dijkman van de gemeente Voorst heeft hierin als ‘goede schakel’ een belangrijke rol gespeeld. De gemeente en de Rabobank dragen ook financieel bij aan het project.

De presentatie van Made in Voorst is op donderdag 12 mei bij Schoneveld Breeding in Wilp. Dit bedrijf produceert jaarlijks zo’n 200 miljoenen bloemzaden, die naar 45 landen worden geëxporteerd. Een andere wereldspeler op zadengebied is Vitalis in Voorst. Dat verkoopt biologische groentezaden van 30 gewassen in 500 Vitalisrassen in 35 landen op alle continenten.

Cruiseschepen
Voor de boekpresentatie zijn ruim 500 uitnodigingen verstuurd. Michel Nales van Platemate in Twello mag het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Hij was ook de eerste ondernemer die door Kok werd geïnterviewd. “Michel bedacht handige, verrijdbare servieskarretjes voor de horeca. Hij heeft onder meer veel cruisesschepen als klant. Hij laat onderdelen in de regio maken en die worden in een sociale werkplaats in elkaar gezet.”

Made in Voorst verschijnt in een oplage van 2500 exemplaren: 1500 in het Nederlands, 750 in het Engels en 250 in het Duits. Het drukproces is in handen van Drukkerij Twello. Volgens Marco Kok is het uitbrengen van het boek feitelijk pas het begin. “We gaan het boek naar alle buitenlandse ambassades en consulaten opsturen en online komen er vast en zeker nog veel exporterende bedrijven uit de gemeente Voorst bij.” Exporterende bedrijven in de Stedendriehoek staan per branche gerangschikt op:

Https://mkbtradeoffice.nl/Foto’s

gemaakt door Mariëlle Schiphorst-Dolman

Van links naar rechts: Peter van de Pol, Marco Kok en Pim Oostendorp.

woensdag 4 mei 2022

Deel dit bericht