Teuge opnieuw aan de tekentafel voor zonne-energie

Teuge- Veel tijd en energie is er gestoken in ‘Plan Schutte’. Een grootschalig zonnepark op grond van de familie Schutte, want boer Harry wil stoppen met zijn melkveehouderij. Grenzend aan de luchthaven van Teuge moest er een zonneveld van 25 hectare groot ontstaan met daarnaast kleinschalige woningbouw en ruimte voor de natuur als ook de mogelijkheid tot verkaveling met omliggende boeren. Het plan is van de baan en Teuge gaat opnieuw aan de tekentafel voor zonne-energie. Door Jos Bosch

De keukentafel bij Jan en Annelies te Riele is groot genoeg om stevig aan te vergaderen en juist dát is er ook regelmatig gedaan. Terwijl buurman Jan Willem van Voorst aanschuift en de koffie wordt gezet, steken we van wal met een korte terugblik op hetgeen nog niet zo lang geleden allemaal heeft plaatsgevonden. Want al is Plan Schutte als het ware afgeschoten, de ongerustheid bij het drietal is er niet minder om. Als werkgroep ‘Zon op Dak’ hebben ze vaker flink uitgehaald naar de grootschalige plannen.

Huiskamergesprekken
Jan Willem: “Het was de eerste keer dat ze zo’n proces meemaakten en als niet wakker bent, dan trap je erin.” Hij doelt op de huiskamergesprekken welke er vorig jaar plaatsvonden bij de fam. Schutte. “Je bent goed van vertrouwen, een biertje, hapjes en zeker de helft van de ruimte is gevuld met familie van Schutte.” Jan Willem voelde zich verre van vrij om te zeggen wat hij wilde zeggen.

De huiskamergesprekken waren voor de omwonenden, er zouden nog geen concrete plannen zijn. Een wederzijdse verkenning van mogelijkheden en ideeën, zo werd het gebracht. Jan, Annelies en Jan Willem vertrouwden het niet. Jan Willem: “Er lag geen enkele tekening, ze konden niets laten zien. Waar praat je dan over? Het is ongeloofwaardig om mensen te betrekken bij een plan en zeggen dat je nog geen plan hebt.”

Werkgroep brengt de meningen in kaart
Jan legt uit dat de werkgroep na de huiskamerbijeenkomsten is gaan inventariseren. Eerst een kleinere groep van 50 personen en uitgebreid naar 80 personen. Jan: “Twee stemmen voor en dat waren de dochters van Schutte, er waren 12 onthoudingen van stemmen en de rest was tegen de plannen.

Algemeen Belang Teuge deed eveneens onderzoek en kreeg van 103 ondervraagden een mening. Daaruit kwam de conclusie dat 95% van de bevolking tegen de plannen van Schutte was. “Het dorp heeft duidelijk gesproken, wij willen géén zonnepark” aldus Jan.

Bijeenkomsten voor het hele dorp
Algemeen Belang Teuge organiseert twee avonden voor alle geïnteresseerden, waarbij plannen worden gepresenteerd en van gedachten kan worden gewisseld. Tijdens de eerste avond zijn ruim 200 mensen aanwezig en dat is enorm veel. Het geeft aan hoe belangrijk de inwoners van Teuge het onderwerp vinden. Een tweede avond wordt georganiseerd, waarbij Harry Schutte en enkele woordvoerders van betrokken bedrijven, die het plan moeten bewerkstelligen, het woord voeren.

“Plan Schutte is voor de energiebehoefte van Teuge overbodig” legt Annelies uit. Het is ook duidelijk dat de opgewekte energie gebruikt gaat worden voor de andere kant van de A50, namelijk Apeldoorn. Dat stuit sowieso veel mensen tegen de borst, want waarom moet Teuge tegen een lelijk zonnepark aankijken waarbij ze niet het rendement heeft?

Teuge heeft voldoende capaciteit op daken
Jan: “De zonnepanelen op de daken van de hallen rondom de luchthaven leveren veel op, terwijl de hallen zelf weinig nodig hebben. Wanneer je dat opslaat in accu’s kunnen sportclubs, de school en woonhuizen er gebruik van maken. Dan nog houden we de helft over om terug te geven. Dit zijn de grote getallen en iedereen die de laatste jaren heeft gerekend, komt daarop uit!”

Belangenvereniging versus werkgroep
Maar werkgroep Zon op Dak maakt zich zorgen, nu ze weten dat dat Algemeen Belang Teuge nog contact heeft met grondeigenaar Harry Schutte. Ze vragen zich af of het project wel volledig van de baan is of dat er gekeken wordt naar alternatieven of mogelijke afspraken. De groep staat op scherp en dat is goed te verklaren. Hun vertrouwen is door Harry Schutte en de bedrijven om hem heen enorm geschaad, omdat er met cijfers werd geknoeid, geen waarheid werd gesproken én dat Schutte nog steeds meent dat de plannen doorgang kunnen vinden.

Tijd om contact te leggen met de voorzitter van Algemeen Belang Teuge, Lucas Harbers. Waarom is er bijvoorbeeld nog contact met Schutte? Lucas geeft aan dat ABT er voor álle inwoners van Teuge is en dus hoort hij ook contact te hebben met de initiatiefnemer. “Het plan gaat niet door, maar misschien zijn er andere mogelijkheden” aldus Lucas. Dan gaat het niet om de huidige plannen, maar om alternatieven welke mogelijk wél inpasbaar zijn.

Hij begrijpt de verontrusting bij anderen maar stelt ook, dat hij als belangenbehartiger van ABT contact heeft met iedereen en dat niemand wordt buitengesloten. De voorzitter wil contacten onderhouden en gesprekken aan gaan met iedereen die gedachten of plannen heeft.

‘We moeten door’
Arne Pruijt was de aanvoerder van de werkgroep ‘Plan Schutte’ en we vragen hem naar zijn mening omtrent de zorg van anderen, de contacten die er nog zijn met boer Schutte als ook, hoe Teuge verder gaat met de ontwikkelingen.

Arne: “De werkgroep Plan Schutte wordt aanstaande maandagavond ontbonden (13 februari, red.). Deze werkgroep heeft het rapport opgesteld.” Arne laat verder weten dat zij niets tegen Harry Schutte hebben, maar wel tegen het project. Hij verwijst naar de resultaten van het onderzoek onder de bevolking, de meningen en het eindresultaat.

En de zorgen van werkgroep Zon op Dak? Arne: “Jan te Riele heeft een aantal keren aangegeven wat te willen doen en dat is op zich ook prima.” Ook zou Jan volgens Arne aan kunnen schuiven bij de nieuwe werkgroep die verder onderzoek gaat doen naar alternatieven. Arne merkt echter op dat het in zijn beleving een meer activistische groep wordt. “Ze willen de werkgroep opheffen als ze 100% zeker zijn dat Schutte de plannen neerlegt.”

Dezelfde kant van het touw
Arne vervolgt: “Maar zorgen? Gemeente Voorst gaat géén zonneparken omarmen de komende jaren. Wij moeten een goed plan neerleggen en voor de gemeente niet meer aantrekkelijk zijn om een zonnepark te willen aanleggen. Dát is ons doel! We gaan daarbij samenwerken met Burgers met Energie en gaan de energietransitie voor Teuge verder vormgeven. ABT heeft een andere rol dan de werkgroep, maar we trekken allebei aan dezelfde kant van het touw.”

woensdag 15 februari 2023

Deel dit bericht