“The Oldtime Stringband” als verjaardagsbandje

TERWOLDE-

Jan de Weerd uit Terwolde vierde zijn zeventigste verjaardag. Hij wilde dit feestje niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Dat is uitstekend gelukt, want samen met de mensen van de werkgroep voor instandhouding van het Naberorgel in de plaatselijke Cosmas en Damianus kerk en na overleg met de leden van de Oldtime Stringband uit Noord-Holland werd een topconcert in de kerk georganiseerd, waarbij de baten van de vrijwillige giften ten bate komen aan het genoemde restauratiefonds.

Dat het een aansprekend idee was stond wel vast. De familie De Weerd heeft haar sporen ruimschoots verdiend in het naar Terwolde halen van muzikaal talent, die voor de goede orde, in bijna alle gevallen na hun optreden in het dorp in sneltreintempo de lijn naar de top van de publieke bekendheid weten te vinden. Dat was ook het geval met de Oldtime Stringband, een band met vertolkers van blue grass, TexMes, country en Keltische muziek die vier jaar terug al een keer een optreden in Terwolde hadden verzorgd en daarna op tour was gegaan door o.a. het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De leden van de band, die uit onvervalste liefhebbers van hun muziek bestaan zijn in die afgelopen jaren absoluut gegroeid in hun professie. Zij vertolken hun nummers nog steeds met evenveel gevoel, maar vertonen daarbij een enthousiasme die bij de echte amateur past en de rust en vakbekwaamheid die de zuivere professional kenmerken. Er werden een keur van uiteenlopende muzikale nummers gebracht, waarbij op enig moment een instrument het duidelijk liet afweten. De snaren van de banjo vlogen als vogelspinnen alle kanten uit. Waar in het verleden op zo’n moment nog wel enige paniek zou zijn te bespeuren, werd het ‘incident’ nu professioneel opgepakt en leek het wel onderdeel van de show te zijn om al spelend het onderhavige instrument te repareren. Waar dit incident absoluut niet gepland, maar hilarisch werd opgepakt en opgelost, hadden de muzikanten wel meer geintjes in hun performens ingebouwd, zoals het van zijn stoel af blazen van de man met de zingende zaag.

De uitvoering van de soms heel verschillend gekleurde nummers was een feest op zich. Bij de uitvoering van de meeste country en TechMex nummers kwamen de galopperende paarden en/of ruziënde Amerikaanse plattelanders virtueel de concertzaal door zweven, wat een totaal ander effect gaf dan tijdens de vertolking van wat Keltisch gekleurde nummers, waarbij voor het oog van uw reporter duidelijk elfen, trollen en druïdes hun opwachting maakten.

In de loop van dit jaar zullen er nog meer concerten worden georganiseerd waarvan de baten ten gunste komen van het restauratiefonds van het Naberorgel, zoals een concert door een imitatieband van The Beatles en op 22 november a.s. een concert door het Deventer Symphonieorkest.

woensdag 15 januari

Deel dit bericht