Theo Schreurs 80 jaar

Gemeente Voorst- Theo Schreurs, beslist geen onbekende in de gemeente Voorst, maar mocht u hem toch niet kennen, dan kent u zeker zijn beelden. Ze staan in de grotere kernen, Bussloo, Voorst, Terwolde, Wilp en Twello. Behalve dat de beelden van Theo door heel Nederland staan is er geen enkele gemeente zoals de gemeente Voorst, die zoveel beelden binnen haar grenzen heeft; het zijn er na 26 mei: 10! Stoere en ontroerende beelden soms in de vorm van kleine portretjes uit het dagelijks leven. Ze verrijken de omgeving en roepen veelal een glimlach op. Nu is er aanleiding om de kunstenaar zelf eens in beeld te brengen; hij vierde op 18 mei zijn 80e verjaardag.

Een bescheiden kennismaking
Theo Schreurs werd geboren in Nijmegen. Na een aantal jaren gymnasium koos hij voor het onderwijs. Uit die tijd stamt ook zijn liefde voor toneel; hij combineerde zijn werk als leraar handvaardigheid met dat van toneelregisseur. In 1963 kiest hij voor de Academie voor Beeldende Vorming in Amersfoort. Van onderwijzer aan onder andere de basisschool in Bussloo bouwde hij een carrière op als beeldend kunstenaar. In 1970 begon hij met het boetseren van het ‘Echtpaar’. Het beeld, zijn eerste, werd vervolgens in brons gegoten. Het siert nog steeds het voorplein van De Benring in Voorst. Zijn stijl is duidelijk herkenbaarheid, soms figuratief soms realistisch. Je komt ‘Theo’ tegen van Twello tot aan Breda en van Den Haag, waar de kop van Joop den Uyl staat, tot aan Nijmegen. Voor wie er oog voor heeft herkent ze meteen.

De tien beelden in Voorst
De beelden in gemeente Voorst kunnen niemand ontgaan zijn. In de openbare ruimte maken ze deel uit van ons dagelijks leven en vooral: we herkennen ons erin. Zo heeft Bussloo de twee ’Kleutertjes’, die de gevel van de RK. Basisschool sieren en in Terwolde zit sinds jaar en dag de knorrige boer ‘De rustende landman’ omgekeerd op zijn stoel om op het kerkplein de boel in de gaten te houden. In Twello kon men genieten van ‘De schoenveter’, het ‘Mannetje Hoera’ en het ‘Meisje en de Dans’ in de tuin van het Grotenhuis. Sinds een brutale diefstal in 2011, was het ‘Meisje en de Dans’ (wel opnieuw gegoten) verdwenen en nu is ze samen met het ‘Mannetje Hoera’ naar binnen verplaatst. Een topstuk in Twello is ongetwijfeld ‘Het formulier’, het gezinnetje voor het gemeentehuis dat een bekend voorkomend tafereeltje schetst. Het gemeentehuis is de plaatst waar een ieder met formulieren te maken krijgt. Voor alle ingrijpende zaken in een mensenleven als geboorte, huwelijk, en dood ontkomt men niet aan een formulier en soms vereist dat enige studie zoals het vertederende beeld laat zien. In het dorp Voorst herkent iedereen zichzelf of haar naaste omgeving in het beeld van het ‘Echtpaar’, de man die het allemaal wel ‘gezien’ heeft maar de vrouw blijft nieuwsgierig.

Lebuinus in Wilp
Ondanks zijn 80 jaar blijft Theo Schreurs verrassen. Binnenkort zal in Wilp naast de kerk zijn nieuwste beeld ‘Lebuinus’ onthuld worden. Wilp mag zich dan de trotse bezitter noemen van drie beelden van Theo: ‘De familiefiets’ op het schoolplein en de absolute lieveling in Wilp is het ‘Meisje in de wind’ op de IJsseldijk.

Kenmerkend voor de beelden van Theo zijn de zware voeten, er staat nogal wat. Ook het nieuwe beeld van Lebuinus ontkomt niet aan de interpretatie zoals Theo deze bevlogen zendeling die het waagde om vanuit Wilp de IJssel over te steken naar Deventer. De kracht zit niet alleen in zijn voeten maar hij staat er ook kaarsrecht, zijn nek gespannen, zelfs zijn ingewanden zijn voor de scherpe beoordelaar waarneembaar. Zo moest het zijn volgens Theo. Dicht bij de natuur om door de gaten die in het beeld zitten heen te kunnen kijken, om bomen, bloemen en vogels te kunnen zien, waarbij het beeld zelf de rotspartij voor haar rekening neemt.

Het beeld is gemaakt in het atelier, wat hem door boer Lammers op de Wilpse Klei ter beschikking is gesteld. Alleen, enkel In gezelschap van de vele zwaluwen, was het er in de zomer bloedheet en in de winter ijskoud, weet Theo zich te herinneren maar de warme belangstelling van opa Lammers maakte veel goed. Deze Lebuinus is dus in Wilp ‘geboren’. Het zal het laatste beeld worden in de lange rij van kunstwerken door Theo Schreurs gemaakt.

Onthulling
Op zondag 26 mei zal Dr. Jan Terlouw om 12.00 uur de onthulling verrichten met aansluitend een concert in de dorpskerk van Wilp.

Door de verwachte toeloop is bedacht dat mensen zich voor het concert opgeven via welkom@dorpskerkwilp.nl anders moet men mensen aan de poort teleurstellen.

woensdag 22 mei 2019, foto door Cora Sens

Deel dit bericht