Twellose kwekers en CO2tje brengen kleur in de zorg!

Twello- De aanblik van de bloemenveilingen in deze tijden, was voor Jan de Croon en Timm Machiela een doorn in het oog. De bloemen brengen bijna niets op of worden eenvoudigweg doorgedraaid. Hardwerkende kwekers en hun personeel lijken voor niets te werken, de producten komen niet op de eindebestemming. Terwijl het mooie werk juist zo welkom is in bijvoorbeeld een van de belangrijkste sectoren van het land op dit moment; de zorg!

Jan en Timm, zelf ondernemers die uiteraard ook de gevolgen voelen van de situatie in de wereld, zochten contact met de lokale kwekerijen Polman, de Croon, Hartink en kwekerij Ripaplant. ‘Waar word je blij van … Mensen met een glimlach en bloemen toch?’ staat er op de website te lezen. Die mening werd gedeeld door de bedrijven, die uiteraard ook liever zien dat hun werk zinvol is. Een verdienmodel is er niet met de ontkende actie, wel een win-win situatie. De zorg wordt in de bloemetjes gezet en de kwekers kunnen een klein deel van hun producten uitleveren.

Hoe het werkt? Je gaat naar de website www.co2tje.nl en onder de tekst met uitleg staat de button ‘doneer ook!’. Via de donatiemodule Geef.nl wordt je transactie afgehandeld. Daarmee blijft de actie transparant want de gedoneerde gelden gaan naar de kwekers en al is het zéker niet kostendekkend, het is veel meer dan geld. Het is een mentale ondersteuning voor de kwekerijen en een dikke ‘dankjewel’ namens de ontvangers.

Het Voorster Nieuws is te gast bij Richard Groot Koerkamp van Ripaplant. Hij legt uit in welke spagaat zijn bedrijf verkeert. Vele orders gaan niet door, omdat er niet geleverd kan worden, bijvoorbeeld doordat er naar het buitenland moet worden getransporteerd. Veel is onzeker qua toekomende tijd, maar anderzijds moet het bedrijf zich toch ook voorbereiden op orders welke wél doorgang zouden kunnen hebben. Een kweekproces is er immers eentje van weken en/of maanden, dus vooruitzien. Er wordt dus doorgewerkt op de kwekerij met alle daarbij komende kosten; materiaal, personeel als ook stookkosten voor de kassen.

“We kunnen de groei van producten soms wel vertragen voor een bepaalde tijd, maar dat kan niet eindeloos. De andere uitdaging ligt er dan, dat we volgende producten moeten kweken welke ruimte nodig hebben, maar daar staan dan nog de planten waar we het groeiproces van hebben vertraagd” aldus Richard Groot Koerkamp. Kortom, vele overwegingen en uitdagingen volgen elkaar dag na dag op en er moeten scenario’s worden bedacht, welke nog nooit eerder nodig zijn geweest.

Over de actie van co2tje is niets dan lof, al is het niet de opzet om kostendekkend te zijn voor de bedrijven. Richard vervolgt dan ook, dat het gratis weggeven van planten geen optie is. Daarmee zou de verkoop in bijvoorbeeld de tuincentra sterk verminderd kunnen worden of zelfs stil komen te liggen. En juist aan die centra wordt door de kwekerijen nog wél geleverd.

Ook enthousiast geworden over deze actie en wil je meedoen? Ga naar de website www.co2tje.nl help mee!

donderdag 2 april 2020

Deel dit bericht