Vakantie in eigen land

Voorst- Groeten uit Voorst Het jaar 2020 zal de geschiedenis ingaan als een jaar met extremen. We zouden in Nederland onze 75-jarige vrijheid na de Tweede Wereldoorlog vieren maar door de plotseling opkomende pandemie vanwege het coronavirus werd het in plaats daarvan een vrijheidsbeperking, een die na WOII nog nooit eerder was voorgekomen.

Plotseling lagen alle plannen en agenda’s in duigen, evenementen, bruiloften, theatervoorstellingen en nog zo vele werden gecanceld. Dat gold evenwel niet voor onze vakanties. Nederlanders pak je niet zo maar hun vakantie af.

Als één van de meest reislustige volken zouden we niet zijn wie we zijn, om daar wat op te vinden.

Thuis blijven was voor velen geen optie, weg wilden we, eigen baas zijn en soms voor het eerst dan maar vakantie in eigen land, lekker dicht bij huis en wel zo veilig.

Deze keer dus geen Frankrijk, ons meest geliefde vakantieland, maar naar Voorst!

Op Landgoed camping De Adelaar in het dorp Voorst, waar ook buiten coronatijd met tent, caravan of camper de verwende kampeerder het ultieme vakantiegevoel en de vrijheid geboden wordt.

Eigenaren Wim en Cobie Smeenk is niets te veel om het hun gasten naar de zin te maken en een gesprekje met deze gasten bevestigde dit volmondig.

‘Voorster Nieuws’ mocht zich tussen een paar kamperende families begeven met de vraag: ‘wat is er anders dit jaar in jullie vakantieplanning en waarom naar Voorst en om er wat te doen?’

Drie gezellige families die het zo te zien erg naar de zin hadden met dito vrolijk spelende en spetterende kinderen wilden graag vertellen waarom ze juist hier zijn neergestreken.

De heer en mevrouw Van der Bie uit IJsselstein zijn ware kampeerders en zijn zeker enige weken per jaar op verschillende campings te vinden. Frankrijk was oorspronkelijk hun doel maar nu even niet. Min of meer door corona toch maar in eigen land gebleven, moesten ze toegeven dat Nederland wel heel bijzonder is. Al fietsende verkenden ze de wijde omgeving van Voorst. Zochten ze daarvoor in Frankrijk vooral de plaatsen met historie op, hier lag het nb. binnen handbereik en… ze zaten er bovenop. Zutphen en Deventer als oude Hanzesteden waren verrassend, zo vertelden ze met veel enthousiasme. De vele folders, die mevrouw Van der Bie als doorgewinterde campinggast verzamelde, hadden niets te veel gezegd.

Het landgoed Beekzicht bood prachtige wandelroutes en over de camping zelf niets dan lof. Meneer Van der Bie omschreef het als een plaats die een hoog cijfer verdient waar ze genoten van al de jonge kinderen, die een prettige manier van reuring brengen. Ze konden er van onder hun comfortabele luifel volop van mee genieten.

Een min puntje moest het echtpaar toch even kwijt: ‘in de wijde omgeving vinden we prachtige landhuizen maar ze zijn geen van alle open en we kunnen we ze alleen maar op afstand door de hekken bekijken. Konden we alleen maar even in de tuinen wandelen’.

Een kampeerplaats met historie.

Voor historie hoefden de heer en mevrouw Van den Bie overigens niet ver te gaan. Ze kampeerden, mogelijk onwetend, op de historische grond van het landgoed Beekzicht.

Al in de 16e eeuw wordt de hoeve De Adelaar genoemd, dan nog in bezit van de adellijke familie Van Lintelo. Vele families na hen, hebben de boerderij door huwelijken en erfenissen aan elkaar doorgegeven. Hoewel het hen niet allen voor de wind is gegaan hebben, door de eeuwen heen, de verschillende eigenaren steeds gronden bij gekocht waardoor het landgoed Beekzicht nu 500 ha. groot is.

De naaste buur op de camping is de familie Drenth uit Alkmaar, die op haar eigen manier camping De Adelaar gevonden heeft. Op de vakantiebeurs heeft Cobie, met haar enthousiaste verhaal over hun camping, indruk gemaakt op de bezoekers. Dat verhaal ging verder en bereikte de familie Drenth, die met hun vrolijke dochter deze camping als een ideale vakantiebestemming voor zich zag.

Kinderen alleen tot 10 jaar, daar zou met leeftijdgenootjes nooit gebrek aan vriendinnetjes zijn en zo was het ook. Kinderen het naar hun zin; vader en moeder ook echt vakantie.

De camping bleek ook een ideale uitvalsbasis te zijn voor hun familie-uitjes, Het Pannenkoekenhuis dichtbij, Bussloo en ook de steden rondom goed voor een dagje uit en in Apeldoorn de Julianatoren. Conclusie: ‘het is hier heerlijk, gemoedelijk, rustig en veilig, volgend jaar weer’.

De Rattenvanger van Hamelen in Voorst

Dat je voor een leuke vakantie niet ver hoeft te reizen bewees de familie Bovenmars uit Nijverdal. Zij had weer ander motieven voor een vakantie in eigen land, nu dan dicht bij huis in Voorst. Stel je voor naar het buitenland met 3 jonge kinderen op de achterbank, nee, dit is zoals wij de ideale vakantie zien. Hier is veel te zien en te doen: ‘we bezochten de molen, en de ruïne De Nijenbeek, morgen gaan we zwemmen’.

Voor het 6e jaar op rij zijn ze neer gestreken op camping De Adelaar, waar ze het met hun mooie dochters bijzonder naar hun zin hebben. Vriendjes en vriendinnetjes in overvloed en spetteren in hun privé zwembadje. Als hoogtepunt en toetje aan het eind van de dag luidt Cobie de koe-bel om als een echte Rattenvanger van Hamelen alle kinderen in draf naar haar speelschuur te lokken om ze daar persoonlijk voor het slapen gaan een verhaaltje voor te lezen. De ouders hebben er daarna geen kind meer aan en kunnen heerlijk tot ‘diep in de nacht’ in alle rust genieten van hun wijntje zoals ze zelf lachend lieten weten.

Kortom vakantie in Voorst, een bevestiging voor de een, een ontdekking voor de ander.

Met dank aan de bovengenoemde families.

MW

woensdag 12 augustus

Deel dit bericht