Verbouwplan dorpshuis en basisschool Terwolde krijgt massale steun van inwoners

Terwolde- De Multifunctionele Accommodatie (MFA) in Terwolde lijkt na vele jaren eindelijk weer op weg om daadwerkelijk breed inzetbaar te worden. Woensdagavond 27 maart werden omwonenden en belangstellenden geïnformeerd over de voorlopige plannen. Door Jos Bosch

Het leek jarenlang een onmogelijke opgave om het dorpshuis van Terwolde te redden van een zekere ondergang. Nadat juni 2015 het nieuwe MFA gebouw feestelijk werd geopend, lieten de problemen m.b.t. ruimtegebrek niet lang op zich wachten. ‘Een foute prognose’, ‘onjuiste aannames’, ‘resultaat van verkeerde bezuinigingen’ en ‘wie heeft dit stupide plan bedacht’ waren veel gehoorde opmerkingen.

Wat is er aan de hand? De basisschool en dorpshuis werden in 2015 dusdanig met elkaar verbonden, dat de school gebruik kon en kan maken van de ruimten in het dorpshuis. In de praktijk komt het erop neer, dat meerdere initiatieven en activiteiten vanuit het dorp niet door kunnen gaan, omdat de ruimtes in gebruik zijn vanwege lesdoeleinden.

Accommodatie Stichting Terwolde (AST)
De bestuurders van AST staan met de rug tegen de muur én in een spagaat. Onderwijs heeft voorrang op de vrijetijdsbesteding van dorpelingen. Dat kan iedereen begrijpen, maar hoe kun je een dorpshuis – ook financieel – runnen wanneer je niet kunt beschikken over (voldoende) ruimte? Gebruikers en huurders raken gefrustreerd, het bestuur van AST voelt zich moedeloos en opzij geschoven en daar waar belangenorganisaties én gemeente Voorst volop inzetten op verbinding en leefbaarheid, kan dit in het dorpshuis nauwelijks worden uitgevoerd.

Vereniging Dorpsbelangen Terwolde
AST luidt in het jaar 2019 de noodklok bij het bestuur van vereniging Dorpsbelangen. Dorpsbelangen gaat het gesprek aan in het gemeentehuis maar loopt letterlijk tegen muren en gesloten deuren op. Antwoorden op vele vragen blijven uit, gevraagde informatie wordt niet verstrekt en medewerking aan oplossingen lijkt ver weg.

Er volgen in 2019/2020 gesprekken met de desbetreffende wethouder en zelfs met de provincie, waarbij wordt gekeken naar de financiële mogelijkheden. Vanuit het onderwijs is niets te verwachten. Immers, de school beschikt over voldoende lesruimte en zal dus geen financiële steun kunnen aanvragen.

Het tij gekeerd
Corona is een spelbreker aan de praattafel, maar haalt ook de druk van de ketel aangezien activiteiten geen doorgang hebben. Tweede helft 2021 wordt de draad weer opgepakt, het bestuur van AST krijgt versterking en opnieuw worden de gesprekken opgestart. In 2023 zitten stichting Archipel (economisch eigenaar van de panden), schooldirectie, AST en Dorpsbelangen samen aan tafel en komen heel snel tot overeenstemming: de huidige situatie is absoluut ongewenst en onwerkbaar, dit moet veranderen.

De wind in de rug
De vurige wens van de betrokken partijen om dorpshuis en school te ontvlechten, komt in 2023 op initiatief van raadsleden op de agenda van de gemeenteraad. Unaniem wordt de motie ‘Een nieuwe start voor d’Olde Schole’ aangenomen en deze raads-brede steun brengt de ontwikkelingen in een stroomversnelling. De belangengroepen krijgen ondersteuning van een extern projectmanager waarna inventarisatie, financiering en realisatie worden besproken.

Met het vertrouwen in toekomstige oplossingen en een duurzame samenwerking tussen gebruikers, financiert vereniging Dorpsbelangen de lang gekoesterde wens van huurders van het dorpshuis om een gebruiksvriendelijke ingang te realiseren. Een elektrisch bedienbare deur waardoor met name minder valide mensen weer zelfstandig het gebouw in kunnen. ‘Een open deur naar de toekomst, voor iedereen’ aldus de belangenvereniging.

Presentatie van nieuwbouw en verbouw
Vorige week woensdagavond werden in een eerste sessie de omwonenden van het MFA geïnformeerd over de plannen tot nieuwbouw en verbouw. Tijdens een tweede sessie waren ook overige belangstellenden van harte welkom om de plannen te vernemen. Wethouder Rosmarijn Boender, projectleider Linda Kerkdijk, Sara van Leeuwen (Archipel), Coen Gronert en Louis Boon (AST) en medewerkers van Factor architecten gaven tekst & uitleg over de plannen. Na de groepspresentatie konden vragen worden gesteld en meningen worden gedeeld.

De bouwplannen vallen binnen het bestemmingsplan, dat scheelt veel tijd. Het aanzicht van de school verandert nauwelijks. De school krijgt extra lokalen en voldoende eigen ruimte, het dorpshuis krijgt weer de beschikking over de ‘eigen’ ruimtes, waarbij een verbouwing ervoor gaat zorgen dat de ruimtes efficiënter kunnen worden gebruikt.

Zorgen zijn er nog wel bij de inwoners van Terwolde. Is de school straks voldoende toekomstbestendig qua ruimte? Is rekening gehouden met de inwonersgroei en dus mogelijk meer leerlingen? En is er vanwege bijbouwen nog wel voldoende speelruimte buiten? De komende tijd zullen de plannen en ideeën verder worden geconcretiseerd en hopelijk kunnen de plannen vóór de zomervakantie al worden gepresenteerd aan de gemeenteraad.

woensdag 3 april 2024

Deel dit bericht