Voedselbos Worpse Weelde van start met bloemenacties

De Worp- De Werkgroep Voedselbos Worpse Weelde is afgelopen weken van start gegaan met twee bloemenacties. Ook is een intentieverklaring getekend met Stichting IJssellandschap. De Worpse Weelde is een voedselbos in ontwikkeling op het grensgebied van Deventer en Voorst. Het bos komt in de uiterste hoek van het moestuinencomplex bij de Dahliastraat, begrensd door de Rijksstraatweg en het fietspad langs het spoor.

Dit voormalig maisland is begin 2024 als pachtgrond beschikbaar gesteld door Stichting IJssellandschap. Momenteel wordt de grond van dit perceel bewerkt zodat er in het najaar 2024 begonnen kan worden met de aanplant van bomen, struiken, kruiden en groenten.

Bloemenzaai-actie
Op 22 mei is er een Bloemenzaai-actie gehouden, als eerste gezamenlijke actie van de werkgroep op het eigen voedselbosperceel. Speciaal voor het zaaien van bloemzaad was er een strook grond langs de rand bewerkt. Het was een feestelijke activiteit met een twaalfkoppig team, dat de aandacht trok van een handjevol buurtbewoners waarvan sommige meteen aangaven te willen helpen om het voedselbos te realiseren. Het doel van de Bloemenzaai-actie is om de biodiversiteit op het perceel te versterken. Bloeiende planten trekken niet alleen bijen, vlinders en andere nuttige insecten aan, maar dragen ook bij aan een gezond ecosysteem. In de week daarvoor hebben zo’n honderdvijftig kinderen van de Hovenschool zonnebloemzaadjes geplant. Zij kregen ieder twee potjes die zij vulden met aarde en een zonnebloemzaadje. Een potje namen ze mee naar huis en het andere wordt binnenkort geplant in het toekomstige voedselbos. Een eerste stap om kinderen, en hun ouders, uit de wijk te betrekken bij het toekomstige voedselbos.

Intentieverklaring
Het land voor de Worpse Weelde wordt gepacht van Stichting IJssellandschap. Op 21 mei hebben Judith Snepvangers, directeur van Stichting IJssellandschap, en Jan Barwegen namens Worpse Weelde een intentieverklaring getekend. Dit is de voorloper van de nog op te stellen samenwerkingsovereenkomst. Judith Snepvangers: “Worpse Weelde pakt goed door en is al verder in de ontwikkeling dan ik had gedacht. Dit geeft veel vertrouwen voor de toekomst.” Met de Worpse Weelde wil de werkgroep een plek creëren voor de buurt, waar dichtbij gezond eten geproduceerd wordt. Het wordt een plek waar je je kunt verwonderen, kunt genieten, kennis opdoen en ideeën ontwikkelen. Bewoners worden zoveel mogelijk betrokken bij de Worpse Weelde om zo de verbinding met de wijk te vergroten. Het bos levert bovendien een bijdrage aan een beter klimaat, herstel van natuur en biodiversiteit, educatie en bewustwording. De werkgroep bestaat uit ongeveer elf leden. Daarnaast is er een groep geïnteresseerden die op de hoogte wordt gehouden via de nieuwsbrief. Daarvoor aanmelden kan via: wij@worpseweelde.nl.

De grond wordt bewerkt zodat er in het najaar begonnen kan worden met de aanplant van bomen, struiken, kruiden en groenten.

woensdag 29 mei 2024

Deel dit bericht