Voordracht door Marc Leijendekker

Regio- Freelance correspondent Marc Leijendekker geeft op vrijdag 20 januari een lezing over Mussolini, gebouwen in Rome voor Dante Alighieri Deventer.

Samenvatting lezing - Mussolini, gebouwen in Rome

Het is nu een eeuw geleden dat Mussolini aan de macht kwam, na zijn Mars op Rome. Maar na die honderd jaar zie je, als je rondloopt in Rome, nog heel wat gebouwen die een herinnering zijn aan de twintig jaar dat hij aan de macht is geweest. Wat zijn dat voor gebouwen? Hoe kijken Italianen daar tegenaan? Marc Leijendekker houdt op 20 januari een lezing over de ‘fascistische’ architectuur die nog steeds een belangrijke plaats heeft in Italië. Daarbij gaat hij ook kort in op de manier waarop Mussolini aan de macht kon komen; hoe Giorgia Meloni, een politieke nazaat, precies een eeuw later weer aan de macht is gekomen; en over de vraag of Meloni een bedreiging vormt voor de Italiaanse democratie.

Marc Leijendekker (67) is nu freelance correspondent in Rome na daar jarenlang voor NRC en ook voor NOS te hebben gewerkt. Naast zijn blog (trattino.nl/blog) geeft hij lezingen over Italië en rondleidingen met een politiek/maatschappelijk thema.

Datum: vrijdag 20 januari 2023. Tijd: 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur). Plaats: De Schalm, Dreef 1, 7414 EA Deventer. Toegang: € 6.00 voor niet-leden, leden: gratis

Website: www.dantedeventer.nl

woensdag 11 januari 2023

Deel dit bericht