Waarom vallen we terug in oude gewoontes

Twello- In ons leven worden we regelmatig enthousiast gemaakt met “dat ga ik beslist doen”. We willen bijvoorbeeld meer bewegen, afvallen en ook nog gezonder eten. We voelen de bewustwording en beseffen dat het moet. Een goed initiatief maar voor velen is dat kortstondig. door Rolf Tijssen

Waarom is veranderen zo moeilijk?

Dat begint vaak bij de nieuwjaar voornemens. Je belooft jezelf iets wat mooi voor woorden is maar praktisch heel lastig. Weet dat 25% van ons binnen één week zijn voornemens opgeeft. De kans op duurzame verandering is hooguit 20%. Dat betekent dat 80% van ons nooit zal veranderen.

Veranderen is moeilijk omdat het energie kost. 95% van alles wat we denken, voelen en doen verloopt automatisch. Daarom kosten automatische processen minder energie. Alles geeft aan wat onze hersenen doen om energie te sparen want energie is nodig om te overleven. Daardoor is slechts 5% van onze keuzes bewust.

Veranderen is lastig. Het betekent niet dat het onmogelijk is. Het kan alleen als we de werking van onze hersenen begrijpen. Pas dan kunnen we onze hersenen beïnvloeden. Als dat lukt krijgen we meer grip op ons leven. Onze hersenen zijn verantwoordelijk voor wat we doen en laten. Wanneer we de processen binnen onze hersenen kennen, kunnen we ze beïnvloeden. Dat betekent bewustwording.

Bewustwording is een van de belangrijkste dingen. Iemand zei ooit: ‘Hoe groter het bewustzijn van jezelf, hoe beter jouw keuzes’. Zorg dat je weet wie je bent. Dat je weet wat je echt wilt, zodat je een plan kunt bedenken hoe je daar kunt komen.

Veranderen bestaat niet alleen uit bewustwording. Naast het mentale proces moeten er ook fysiek acties komen van DOEN, d.w.z. waar je heen moet en vooral waar je heen wilt. Welke route moet je daarvoor afleggen maar ook welke koers moet je bewandelen. Dat betekent DOEN. Maar er is wel een groot verschil tussen gewoon doen en gericht doen.

Het Japans spreekwoord “Een plan zonder actie is een droom, maar actie zonder plan is een nachtmerrie” zegt voldoende. Gewoon doen betekent dat je op weg bent richting je nachtmerrie. Wil je je doel bereiken en succesvol zijn, maak dan een duidelijk plan voor hetgeen je wilt bereiken.

Een plan maken betekent een document maken dat je moet kunnen dromen.

Drie dingen zijn belangrijk om je plan te realiseren: Op de eerste plaats wat wil je, en dan hoe wil je het en tot slot wanneer ga je starten.

Wanneer je brein deze 3 vragen kan beantwoorden, dan is de opening gemaakt om te werken aan de oplossing. Nu blijft de vraag “Heb je geduld en niet teveel vragen” uiteindelijk is je brein sneller dan je lichaam. M.a.w. wat je denkt is wat anders dan je wat je ziet en voelt.

“Wanneer we niet meer in staat zijn een situatie te veranderen, worden we uitgedaagd onszelf te veranderen”.

woensdag 13 december 2023

Deel dit bericht