Weergaloze score slagwerkers Cadenza Twello

TWELLO- Het slagwerkensemble van muziekvereniging Cadenza Twello heeft opnieuw opzien gebaard. Op zaterdag 8 december nam de groep deel aan het concours in Etten-Leur, waar de jury het optreden van de groep beloonde met een uitzonderlijke score van 98 punten.

Bijzonder programma vol eigen werk

De slagwerkers openden hun nieuwe programma spectaculair met het werk 7 Mindgames, een compositie van de Britse Drummer Kaz Rodriguez, die volledig in het teken staat van een buitenaardse drumsolo. Hoe ingewikkeld ook, Ruud Evenboer ging de uitdaging aan en bracht met fabelachtig drumwerk de jury in extase.

Cadenza vervolgde met het werk Down the Earth. Spelend lid Ruben Maathuis schreef het stuk speciaal voor het ensemble. Een complex werk met veel verschillende ritmes door elkaar. Het lukte het ensemble om het comfortabel in het oor van de jury te laten klinken.

Na het sferische Set in Sand van Eric Peel sloot Cadenza af met een bewerking van Lingus. Een werk waarmee de Amerikaanse band Snarky Puppy doorbrak. Een groove van drums en bass, jazzy blazers en een ongekende solo op synthesizer staan centraal in dit stuk. De hoeveelheid noten en het tempo van het werk nemen gedurende het stuk gestaag toe. Uiteindelijk mondt het uit in een spektakel van notenreeksen en energie beat. Een perfecte finale van het programma. Ruben Maathuis en dirigent Robbert Houtkamp maakten een speciale bewerking voor slagwerkensemble en twee blazers. De synthesizer solo werd vertolkt door Koen Vosmeijer op vibrafoon.

Leeg juryrapport

De jury was onder de indruk van het ensemble en had weinig aan te merken op de performance. ‘Geweldig, zo maak je muziek!’ luidde het commentaar.

Unieke sound

De sound van het ensemble ontwikkelt zich de afgelopen steeds verder. Begin 2000 evolueerde de groep van drumband naar een volledig slagwerkensemble. Naast klassieke drumband instrumenten als snaredrums, bassdrums, toms en bongo’s staat het podium nu vol met marimba’s, vibrafoon’s, buisklokken en prachtige pauken.

Tegenwoordig maakt het ensemble ook steeds vaker gebruik van elektronische elementen. Zo was er een bass gitaar, synthesizer en geluidssamples te vinden in de opstelling in Etten-Leur. De muzikanten spelen en leren het allemaal zelf. “Dat maakt het ook zo vet om in dit ensemble te spelen” vertelt Robin Prijs. “Ik ben een paar jaar geleden begonnen met het leren van bass gitaar. Nu speel ik in het ene stuk een snare drum, het volgende stuk heb ik de bass om mijn nek, bij een volgend concert kunnen het weer andere instrumenten zijn.”

woensdag 11 december

Deel dit bericht