Zinderende wedstrijden en brullende motoren tijdens EuroPokal

Nijbroek- De EuroPokal wedstrijden die afgelopen weekeinde door de Terwoldse Auto Cross Organisatie (TACO) op hun terrein in Nijbroek zijn georganiseerd hebben een ongekend heftig verloop gehad. De vele piloten met hun teams uit alle delen van Europa (zelfs tot aan Rusland toe) hadden er vooraf alles aan gedaan om in Nijbroek te scoren in de prestigieuze EuroPokal competitie.

Dat kwam onder andere al duidelijk tot uiting door het arriveren van de grote jongens uit deze autosport discipline, al dagen voor de eigenlijke wedstrijden. Dat lijkt logisch, gezien de schitterende natuur in en rond Nijbroek maar in de praktijk hadden de mensen van de deelnemende ploegen meer oog voor afstellingen van carburateurs, aandrijf overbrengingen en goed afgestelde ontstekingen van hun tot in de puntjes verzorgde en opgevoerde bolides, dan voor alle fraais in de omgeving. Zelfs de herten op de terreinen van de naastgelegen hertenboerderij oogsten weinig belangstelling. Omgekeerd was dat overigens wel het geval. Naast de vele duizenden belangstellenden die kwamen genieten van de zinderende wedstrijden op het TACO terrein bleken de dieren eerder geïnteresseerd dan verontrust door het geweld in de naastgelegen percelen.
De bezoekers van de autocross wedstrijden die zoals gebruikelijk weer in grote getale aanwezig waren konden genieten van ongekend spannende wedstrijden. Op zaterdag lag de baan er optimaal bij. Zelfs zo mooi, dat in verband met de veiligheid de organisatie de chicane in het parcours extra groot had gemaakt om de snelheden ietwat te beteugelen. Ondanks die maatregelen bleken de technische veiligheidsmaatregelen aan de bolides niet voor niets te zijn geïnstalleerd. Er vonden nogal wat spectaculaire rol- en glijpartijen plaats. Gelukkig allemaal, zoals men dat in de wielersport noemt, zonder erg. Jammer natuurlijk wel dat nogal wat gerenommeerde coureurs hun winstkansen op die manier zagen verdampen. Naast het verdwijnen van kansen op een goede uitslag door buitelpartijen speelde natuurlijk, zoals dat in deze sport zwaar meetelt, de pechduivel een grote rol. Die kwam op zaterdag al af en toe om de hoek kijken, op zondag, toen de weersomstandigheden 180 graden gekeerd waren, werd het soms zelfs een meebepalende factor in de uitslagen. Ook het wedstrijdverloop liet zondags een totaal ander beeld zien. Door de, door de regen spekgladde baan op zondag liepen de snelheden aanzienlijk terug, terwijl, vooral voor de aanwezige leken, het verloop van de wedstrijden steeds spectaculairder werden. Op de gladde baan, met door rondspattende modderkluiten steeds slechter wordend zicht en door de hoge luchtvochtigheid steeds hogere eisen aan carburateurs en brandstofmengsels werden ongekend hoge eisen gesteld aan piloten en mecaniciens. Alles culmineerde uiteindelijk in ongekend spannende finales op de door het verbeterde weer inmiddels weer in uitstekende conditie verkerende circuit.
De autocross wedestrijden op het terrein van TACO werden, zoals ieder jaar, weer gekenmerkt door een ongekend ontspannen sfeer, sportiviteit tussen de deelnemers onderling maar ook langs, letterlijk de zijlijn, feest. De verschillende hulpdiensten van EHBO, Rode Kruis en Brandweer hadden, naast een pleister hier en daar voor bijvoorbeeld een zere vinger die te kort bij een uitlaat was gekomen, gelukkig weinig te doen. De baanverzorgers daarentegen waren twee dagen lang met het zweet in de handen druk in de weer om de baan in goede conditie te houden en bij de catering tenten en de grote feesttent werd even harde gewerkt aan verzorging van inwendige mens en ander entertainment van deelnemers en bezoekers.
Uitslagen van de finales:
Klasse 1: 1 Marius Tinholt (Swifterband), 2 Jean Yves de Vogelaere (Nevele, Belgie), 3 Danny Claes (Moerkerke, Belgie), 4 Bart Jan Westdijk (Deventer) (TACO-lid)
Klasse 2: 1 Richard Zwiep (Zuidwolde), 2 Marius Tinholt (Swifterband), 3 Ben Desender (Woesten)
Klasse 3: 1 Sander Borgonje (Terwolde) (TACO-lid, staat nu op 1 in het kampioenschap, grote concurrent Robbert Beelen (ook TACO) was uitgevallen met een kapotte bak), 2 Tom Heylen (Leefdaal), 3 Roelof Bos (Apeldoorn)
Klasse 4: 1 Diego Vanderauwera (Muizen), 2 Werner van Rossum (Woerden), 3 Willem van Wijk (Weelde)
Klasse 5: 1 Peter Timmermans (Bornem), 2 Johnny Bosch (Moresnet), 3 Patrick Boessenkool (Dedemsvaart)
Klasse 6: 1 Jan van Orshaegen (Herentals), 2 Patrick Boessenkool (Dedemsvaart), 3 Johnny Bosch (Moresnet)
Klasse 7: 1 Gert Jan de Weerd (Terwolde) (TACO-lid, heeft op zaterdag ook gewonnen), 2 Peter Hekkert (TACO lid), 3 Bouke Imenkamp (Joppe)
Klasse 8: 1 Jimmy Poelarends (Spankeren), 2 Peter Hekkert (Terwolde) (TACO-lid), 3 Roy Fitten (Venlo)
Klasse 9: 1 Ronnie Vlassak (Budel), 2 Roy Fitten (Venlo), 3 Edwin Tolkamp (Aalten)
Klasse 10: 1 Jacob Heeres (Hindelopen), 2 Edwin Tolkamp (Aalten), 3 Ronnie Vlassak (Budel)
Klasse 11: 1 Max van Grieken (Amsterdam), 2 Bartjan Blaauw (t Loo), 3 Peter Cents (Haarle)
Superfinale: (Hierin reden van TACO ook Gertjan de Weerd en Erik Tempert): 1 Roy Fitten, 2 Peter Hekkert (TACO!), 3 Jan van Orshaegen

woensdag 2 juli 2014

Deel dit bericht