Zware vluchten duivensporters

Twello- Eindelijk werd er dan mooier weer voorspeld. Op donderdag leek het er in de verste verte nog niet op maar met het naderen van de zaterdag werd het allemaal wat beter. Toch viel het op zaterdagmorgen wat tegen in onze regionen. Veelal was er sprake van een gesloten wolkendek waardoor de zon weinig kansen kreeg. De overnachtduiven werden vrijdagmiddag in Limoges (780 km) gelost en moesten op zaterdagmorgen, na een koude nacht, op de hokken arriveren. De snelle duiven gingen naar Chalons en Champagne (385 km) en hadden af te reken met bewolking en een aantrekkende kopwind.

Limoges

​In Twello werden voor deze vlucht, die voor het eerst na enkele jaren weer op het programma stond zo vroeg in het seizoen, slechts 59 duiven ingezet door 9 liefhebbers. Ook deze keer was er deelname vanuit Apeldoorn en Bathmen wat toch een speciale sfeer geeft. Er heerst dan iets van een gevoel dat het een iets belangrijkere vlucht is dan normaal. Bij alle zgn. nationale vluchten, wat niet automatisch inhoudt dat het een landelijke vlucht betreft. De duivensport zit wat dat betreft soms vreemd in elkaar.

Zoals gezegd werden de duiven vrijdagmiddag om 14,.00 uur in vrijheid gesteld. Ze vliegen dan tot het donker is, sommigen vliegen zelfs nog een stuk in het donker door, en gaan de volgende dag weer verder. Gewoonlijk zijn er ’s morgen dan al in alle vroegte duiven geklokt. Dit keer duurde het tot precies 10.00 uur voordat Cor Wenink op de Worp de eerste duif constateerde. Cor zijn duiven zijn eigenlijk meer geschikt voor de vluchten van 1000 km en meer maar omdat dit een zware editie betrof waren zijn doorzetters in hun element. Met vijf van de zeven ingezette duiven in de eerste 25% van de deelnemers maakt hij de mooiste uitslag van dit weekend. Ook de combinatie Zoetbrood uit Apeldoorn, die vorig jaar een geweldig vroege duif draaiden op de klassieker St. Vincent, lieten weer zien dat hun duiven ook in goeden doen zijn voor de komende weken. Met net geen 50% prijs kunnen ook zij terugkijken op een geslaagde ouverture van dit seizoen. Voor de overige liefhebbers was het schrapen en harken om een duifje op de uitslag te krijgen. Uiteraard zegt dit nog niets over het vervolg van dit seizoen maar daar is nog werk aan de winkel.

Chalons en Champagne

Op zaterdagmorgen werden in de losplaats met deze mooie naam 270 duiven van 15 liefhebbers uit Twello gelost te midden van ruim 12.500 concurrenten uit de hele afdeling. Om 07.45 uur klonk het startschot voor wat een mooie vlucht zou kunnen worden. Het echt mooie weer waarvan sprake was kwam er maar niet. Het bleef veelal bewolkt en daardoor soms zelfs benauwd. Na weken van fris en nat weer een hele omschakeling voor mens en dier. De eerst aankomsten in Twello en omgeving lieten lang op zich wachten. Jan de Ruiter beet in Teuge het spits af gevolgd door Bram Scherpenzeel in Twello en Steffan Willems in Epse. Dit zijn meteen de drie liefhebbers die de mooiste uitslag maken. Jan de Ruiter krijgt de duiven de laatste weken sowieso prima naar huis, Bram Scherpenzeel heeft taaie dagfondduiven die de vleugels niet omdraaien voor een paar uurtjes extra vliegen en Steffan was de afgelopen weken onverslaanbaar op de korte afstanden. Alle drie scoren zij dan ook een prijspercentage van ruim 50% procent. Onder de gegeven omstandigheden een prima score. Steffan werd dus na 6 achtereenvolgende zeges voor het eerst dit seizoen van zijn troon gestoten. Zij zullen er de komende week weer alles aan doen om dit weer recht te zetten. De concurrenten hebben nu gezien dat de tandem, Steffan wordt bijgestaan door zijn opa Hans Eckelboom, niet onverslaanbaar is maar zij zullen zich niet zomaar gewonnen geven.

Overigens was vorige week nog niet helemaal duidelijk of Steffan en Hans de snelste duif van de hele afdeling hadden. Doordat de vlucht op zondag werd vervlogen waren er verenigingen die dan het afslaan uitstellen naar maandag. Daarom was er nog lang onzekerheid over de klassering van die bomvroege duif. Om een lang verhaal kort te maken: de overwinning tegen ruim 8350 duiven ging vorige week keurig naar Epse waarmee de eerste afdelingsoverwinning een feit was.

Top 10 Limoges: 1,3,8. Cor Wenink, 2,5,6,9,10. Comb. Zoetbrood, 4. Gerard Bisseling, 7. Gerrit en John Nieuwenhuis.

Top 10 Chalons: 1. Jan de Ruiter, 2,3,5,8,9. Bram Scherpenzeel, 4,6,7,10. Steffan Willems.

woensdag 2 juni 2021

Deel dit bericht