De Pioniershof: een fijne plek om te wonen

Twello- De bewoners van de pioniershof in Twello zijn unaniem van mening dat ze een aantal jaren geleden de juiste keuze hebben gemaakt om te verhuizen naar dit appartementencomplex. De huurders van de 19 appartementen hebben allen de beschikking over een zeer ruime woonkamer, twee slaapkamers, badkamer en een berging. Daarnaast is er voor iedere bewoner een vaste parkeerplaats in de kelder.

Nederland kent honderden woongroepen, veelal bedoeld voor senioren vanaf 55 plus. Ze kennen bijna allemaal tenminste één gezamenlijke ruimte waar de bewoners elkaar kunnen treffen voor allerlei bijeenkomsten. Te denken valt aan verjaardagen, vergaderingen van het bestuur activiteiten voor bewoners etc. Het is voor toetreding in een woongroep een vereiste dat men zelfredzaam is en beschikt over een goed aanpassingsvermogen.

De Pioniershof
Zo’n zeven jaar geleden is men in samenwerking met Woningstichting Goed Wonen en Stichting Mens en Welzijn Voorst een onderzoek gestart naar de haalbaarheid van een woongemeenschap voor senioren. Nadat allerlei hobbels waren overwonnen is uiteindelijk de Pioniershof gebouwd. In juni 2009 kregen de eerste bewoners van de woongroep de sleutel van het appartement. Tot op de dag van vandaag woont men er naar volle tevredenheid. De samenstelling in de leeftijdsgroepen, de jongste 55 jaar en de oudste 88 jaar, geven het geheel een apart cachet. Het bestuur van de Pioniershof, bestaande uit
Anton Hurenkamp (voorzitter), Riet Brugman (secretaris) en Gerard Hazelaar (penningmeester), geven aan dat er niemand is die het niet naar de zin heeft. Een ieder gunt een ander alle rust en privacy. Hazelaar: ‘’Het is hier zoals het in iedere buurt zou moeten zijn’’.
De Pioniershof kenmerkt zich vooral in de gunstige woonomstandigheden, zo heeft een ieder een groot appartement, en belangrijk: een eigen voordeur en is de tuin voor gemeenschappelijk gebruik. Dit geldt eveneens voor de ‘’Salon’’ het 20e appartement; hier kan men b.v. de krant lezen, er wordt schilderles gegeven, spelletjesavonden georganiseerd etc. Hoewel het groepsgebeuren uitermate belangrijk is, wordt de bewoner tot niets verplicht. Soepele opstelling en elkaar niet claimen is de boodschap. Het idee dat het een soort van commune is en dat je ten allen tijde voor elkaar moet zorgen is beslist niet aan de orde.
Voorzitter Anton Hurenkamp: ‘’Zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Het sociale karakter bij de Pioniershof heeft zijn grenzen, we letten op elkaar, maar niet overdreven, maken een praatje zo dat het contact in stand blijft. Maar als er iemand ziek is of verzorging nodig heeft dan moet men het zelf regelen en kinderen of professionele hulp inschakelen. Niemand is de woongroep in gegaan om medebewoners te wassen of eten te geven. In noodsituaties help je elkaar zoveel mogelijk, maar voor echte zorg zal men toch een beroep moeten doen op het reguliere aanbod.
Heeft u belangstelling en wilt u zich inschrijven op de wachtlijst? Kom dan eens op een vrijdagmorgen rond 10.00 uur een kopje koffie drinken. Men ziet met name uit naar belangstellenden in de leeftijdscategorie 55+ maar ook weer niet al te plus, dit om de gemiddelde leeftijd iets te ‘’verjongen’’.
Inschrijven bij woningstichting is niet verplicht u kunt zich laten registreren bij de Pioniershof.

woensdag 13 februari 2013

Deel dit bericht