Marcel van Raan verlaat Twello als wijkagent

Twello- Marcel van Raan heeft zijn hart verpand aan Twello. “Maar Deventer voelt ook altijd als thuiskomen”, zegt hij, “want daar ben ik tenslotte geboren en opgegroeid en daar heb ik altijd al willen werken”.

Tot zijn 21e heeft hij in Deventer gewoond en van daaruit bezocht hij de Politieacademie in Apeldoorn. Na een half jaartje in Rijssen te hebben gewerkt ging hij naar Rijkspolitie Groep Doesburg.

Door middel van ruiling veranderde zijn woonplaats in 1989 in Twello, waar hij als politieagent ging werken. Vanaf 1998 tot 2000 bestonden zijn werkzaamheden voornamelijk uit recherchewerk. Zijn sollicitatie voor de functie coördinator met het taakaccent ‘Milieu en Zeden’ in Zutphen werd gehonoreerd en daar vervulde hij bovendien tot 2004 de functie van wijkagent in de Zuidwijken. Tot 2010 voegde hij zich als wijkagent bij het Team Brummen in Eerbeek om vervolgens dezelfde functie in Twello te aanvaarden.

Met open armen ontvangen
“Door mijn reeds opgebouwde contacten onder netwerkpartners, middenstanders en ondernemers werd ik hier met open armen ontvangen. Dat was voor mij een makkelijke start”, glimlacht Marcel, “en omdat ik hier woon, ben ik ook altijd meer betrokken geweest.” Terugkijkend herinnert de wijkagent zich menig voorval, zoals het feit dat de politie samen met gemeente, brandweer en ondernemers (MKB) het Keurmerk ‘Veilig ondernemen’ (KVO) van de grond heeft gekregen. En toen de politie eenmaal ging twitteren, snelde het aantal twitteraars van enkelen tot duizenden omhoog. Gevolgd door de pers die de berichten gretig overnam. Hij heeft leuke herinneringen aan het interview voor het boek ‘Markant Twello’, waarin ook Marcel van Raan is vereeuwigd.

Onder de indruk
Marcel van Raan herinnert zich als de dag van gisteren aan de Bijlmermeerramp in 1992, die veel indruk op hem heeft gemaakt en waarbij hij via een detachement betrokken was. Of de vuurwerkramp in Enschede, waarbij hij het gebied als ME’er heeft bezocht. “Ik heb daar met lede ogen de ellende gezien en de enorme schade die is aangericht. Daarvan was ik erg onder de indruk.”

Een hart voor de jeugd en voor ouderen in de bres
Marcel is altijd zeer begaan geweest met de jeugd en alles wat daar omheen speelt. Hij had goede contacten met lagere scholen en het voortgezet onderwijs in het bijzonder. Met pubers heeft hij in positieve zin veel te maken gehad, maar soms gaat het ook mis. Het was even schrikken toen enkele jaren geleden vlak voor de Dodenherdenking het monument bij de schapenweide werd beschadigd.

Een groepje ‘straatjongeren’ die bij Younger at Heart werden opgevangen en begeleid heeft hij bewust voor een goede verstandhouding in contact gebracht met het politiewerk. Ze mochten meerijden in een politieauto en bij voorbeeld cellen (ophoudkamers) bezoeken. Dat heeft volgens hem zeker zijn vruchten afgeworpen. Jong of oud: beiden zijn hem even lief. Hij herinnert zich aan het rampzalig voorval waarbij een brommobiel van een echtpaar in de negentig werd gestolen. Dit nieuws haalde de kranten op Curaçao.

Nadruk op overeenkomsten niet op verschillen
Marcel van Raan weert zoveel mogelijk negativiteit en blijft positief: “Nederland is veel diverser geworden vergeleken met mijn jeugdjaren. Ik zie het voornamelijk als verrijking. Maar toegegeven: er is ook veel verharding en verruwing. Toch wordt té veel de nadruk gelegd op verschillen, terwijl er zo veel overeenkomsten zijn.”

Marcel van Raan….een bewogen en bevlogen mens verlaat Twello in verband met zijn nieuwe werkomgeving, maar blijft zeker wonen in zijn mooie dorp

woensdag 22 juni 2016

Deel dit bericht