De Paashaas: een licht in het donker

Twello- ‘’Ik heb zonet een zelfgemaakte appelcake gebracht naar de mevrouw waar ik Paashaas voor ben. Wat is dit leuk. Ik word er zelf ook blij van.’’ Dat schreef een enthousiaste deelnemer aan de actie Paashaas van de Dorpskerk Twello. Deze actie houdt in dat dorpsgenoten in deze periode enkele keren worden verrast met een presentje. Iemand die om wat voor reden dan ook een steuntje in de rug verdient. Ongeveer dertig Paashazen doen mee en zijn gekoppeld aan iets meer dan dertig dorpsgenoten.

Via diverse media zijn Twellonaren opgeroepen om mee te doen. De aanmeldingen waren hartverwarmend: ‘Super dat jullie dit doen!’, schreef er één. Een ander: ‘Wij willen wel Paashaas zijn voor twee adressen. Dan bakken we gewoon wat extra koekjes.’ Ook enkele gezinnen met jonge kinderen meldden zich aan alsmede een schoolklas van het Zone College.

Met de actie Paashaas wil de Dorpskerk invulling geven aan de veertigdagentijd, zoals de periode voor Pasen wordt genoemd. Dit is een tijd van bezinning en omzien naar elkaar, ter voorbereiding op het feest van de opstanding van Jezus. Iedereen kon zich aanmelden. En nu is het in volle gang en wordt door berichten duidelijk hoe de Paashazen enthousiast aan het bakken en tekenen en knutselen zijn geslagen om iemand blij te maken.

De Paashaas bezorgt het presentje eerst anoniem en maakt zich pas later bekend. Zo was er een Paashaas die het pakje voor de deur zette, toen aanbelde en vlug wegrende. Achter een auto hield ze zich verborgen waarop ze de vrouw des huizes speurend het tuinpad zag aflopen. Maar deze kon niet ontdekken aan wie ze dit pakje had te danken. Daarom stuurde ze een berichtje naar de kerk: ‘De Paashaas kwam weer bij ons aanbellen, maar ik kon hem/haar niet vinden noch spreken. Wij zijn ontroerd door deze “lichtpuntjes“ in onze onzekere, donkere dagen. Dankjewel ❤️.’

Nadat de Paashaas zich eenmaal heeft bekendgemaakt wordt hij/zij meestal gelijk op de koffie genodigd door de ontvanger, en dan komen de verhalen los, niet zelden met een lach en een traan. Fijn om zo als Twellonaren aandacht voor elkaar te hebben. Allen die hebben meegedaan hartelijk bedankt.

woensdag 31 maart 2021

Deel dit bericht