Heel Nederland zoemt

Twello- In heel Nederland houden imkers op zaterdag 13 juli en/of zondag 14 juli 2019 open huis. Het is de 10e keer dat de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) dit landelijk evenement organiseert. Ook de imkersvereniging Voorst doet mee. Breng onze bijenstal (Burgemeester Feltzlaan 2a Twello) een bezoek tussen 13.00 en 17.00 uur en beleef een paar interessante uurtjes. Natuurlijk is er ook weer honing uit de omgeving te koop. Alle bijen, ook de honderden solitair levende soorten, maken moeilijke tijden door. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Op de Landelijke Open Imkerijdag zal dan ook aandacht worden besteed aan de wilde bijen in Nederland. Met bijenhotels en bloemen kunnen deze interessante en nuttige insecten geholpen worden.

Bijen zijn boeiend
Imkers vertellen graag over hun boeiende hobby. Ze leggen ook graag uit hoe belangrijk bijen zijn voor het in stand houden van de natuur. Ze laten je graag zien wat er zoal komt kijken bij het houden van bijen. We laten je, als je dat wilt, een veilig kijkje nemen in een bijenvolk. Durft u dat niet aan? We hebben een observatiekast, waar een bijenvolkje achter glas te zien zijn. Misschien ontdekt u de koningin en ziet u het verschil tussen de darren, de mannetjes, en de werksters, de vrouwelijke bijen.

Honingwinning
Hoe komt de honing in een potje terecht? We vertellen je hoe het uit de honingraten wordt geslingerd en vervolgens direct te eten is. Ook kun je zien dat je kaarsen kan maken van bijenwas en vertellen we waar de was vandaan komt. We leggen je alles uit over wat de bijen met het stuifmeel die ze halen doen of hoe je bijenkoninginnen kunt telen. Hoe met de bijen de specifieke heidehoning wordt gewonnen of hoe je met honing lekkere koek kunt maken, je hoort het allemaal bij ons.

Laat u informeren
Het bezoek is gratis. Sterker nog; drink gezellig een kopje koffie, thee of fris mee! Verder is er allerlei info beschikbaar over bijen en over hoe jij je eigen tuin of balkon bijvriendelijk kunt inrichten. Daarmee willen de imkers benadrukken dat de bij een belangrijke plaats inneemt in de biodiversiteit. Ben je geïnspireerd door het verhaal dat u heeft gehoord, dan leggen wij je uit waar je terecht kan voor een kennismakingscursus of een stapje hoger: de basiscursus.

Meer informatie over ons en andere imkers vind je op www.bijenhouders.nl/landelijke-open-imkerijdag en www.voorst.bijenhouders.nl. Graag tot dan!

woensdag 10 juli

Deel dit bericht