Boek van Wolters over Wolters voor Wolters

Klarenbeek- Een boek van Wolters over Wolters voor Wolters. Zo kun je de overhandiging van het boek De wieg van Wolters aan Erna en André Wolters van Bike Totaal Wolters in Klarenbeek treffend samenvatten. Het boek is geschreven door journalist Gerrit Wolters, die zijn jarenlange speurtocht naar de wortels van Wolters op papier zette en liet verschijnen bij uitgeverij Van Warven in Kampen. Onlangs presenteerde hij het boek aan zijn familieleden van fietsenwinkel Wolters in Klarenbeek.

Een van de hoofdstukken in het boek gaat over de Wondermannen van Klarenbeek: Jan en Anton Wolters. Hun vader - Evert Jan Wolters (1877-1951), eigenlijk de grondlegger van wat nu Bike Totaal Wolters is - had slechts één been. Een linker. Maar twee rechterhanden en een stevige dosis hersencellen zorgden ervoor dat die in zijn jeugd opgelopen achterstand snel werd ingehaald. Hij construeerde zelf een kunstbeen. Van ijzer. Kleinzoon en naamgenoot Evert Jan zag nog zo voor zich hoe zijn grootvader het loodzware geval losschroefde als hij in de bank van de hervormde kerk van Klarenbeek plaatsnam.

Maar Evert Jan - schoenmaker van beroep - construeerde niet alleen een kunstbeen, hij fabriceerde in het begin van de jaren 1900 ook een fiets voor zichzelf omdat hij zich ondanks zijn handicap toch snel wilde voortbewegen. Dat deed hij samen met zijn halfbroer Gerrit Hertgers. Toen de bewoners van Brummen die vernuftige tweewieler zagen rondrijden, kwam er als vanzelf vraag naar fietsen. Eerst van mensen die ook niet goed konden lopen, daarna ook van anderen. Evert Jan bleef zich echter concentreren op zijn schoenmakerij.

Toen hij in 1906 verhuisde naar Klarenbeek - in die tijd niet meer dan een gebied met enkele verspreide huizen en een kerk - pakte hij het rijwielvak weer op. Omdat het extra verdiensten waren naast zijn schoenmakerij, werden de eerste winsten van de rijwielzaak in een luciferdoosje bewaard, zoals Evert Jan in 1946 zelf noteerde in een bewaard gebleven boekje. Dat doosje bleek al snel te klein: na een paar jaar werd besloten te stoppen met de schoenenzaak en alles op de fietsenzaak te richten. Met succes. Er kwamen zelfs knechten in dienst: eerst Hendrikus Scheerder, later Antoon Driessen en Gradus Roodink.

Projectontwikkelaar
Tegelijk begon ‘handyman’ Evert Jan zich steeds meer te ontplooien als een soort projectontwikkelaar. Hij ging handelen in grond en huizen. Op veilingen schreef hij in op stukken grond en woningen en als hij ze in handen kreeg, werden ze vervolgens doorverkocht. Zo had hij op een gegeven moment niet alleen bezittingen in Klarenbeek, maar ook in Beekbergen, Tonden en Empe. De nieuwbouw van Klarenbeek werd bijvoorbeeld grotendeels gebouwd op grond van Evert Jan Wolters.

Jaren later namen zijn zonen Anton en Jan de zaak over. Zij verkochten niet alleen fietsen, maar handelden ook in elektrische apparaten zoals radio’s en tv’s en kachels. Anton hield zich voornamelijk bezig met de apparaten en Jan was de man van de kachels. Anton was technisch bijzonder handig en verrichtte ‘wonderen’ op technisch en elektrisch gebied, waardoor hij ook wel de Klarenbeekse Wonderman werd genoemd. Hij haalde daarmee halverwege de jaren vijftig zelfs de nationale pers.

Op demonstratieavonden liet hij bijvoorbeeld een lamp op zijn arm branden en uitgaan door een simpele handbeweging. Hij kon een stofzuiger aan- en uitzetten door een glas water uit te gieten in een ander glas. Met een knip met de vingers liet hij een motor op rails lopen. En door een bloemenvaas te omarmen maakte hij een andere vaas op tafel zo ‘jaloers’ dat deze begon te draaien.

Hoe hij dit allemaal voor elkaar kreeg, daar is nooit iemand achter gekomen. Zelfs aan zijn zoon Evert Jan, zijn opvolger in de zaak, heeft Anton Wolters nooit iets verteld. Het enige wat hij een keer zag was dat zijn vader een lamp op tafel liet draaien, terwijl aan de onderkant van de tafel een (draaiende) pick-up was gemonteerd. Ook kon Anton op afstand lampen en elektrische kachels laten branden. Het waren geen wonderen, maar slimme technische trucjes. De man was een vat vol ideeën op elektronisch gebied.

‘De Keet’
De rijwielzaak werd later uitgebreid met een benzinepomp. In die tijd was ‘De Keet’ niet alleen een werkplaats, maar ook een ontmoetingsruimte. De mensen kwamen er vaak en graag voor een praatje. Na al een aantal jaren in de zaak werkzaam te zijn geweest, nam Evert-Jan jr., zoon van Anton, in 1972 de winkel over en runde die samen met zijn vrouw Erna. In 1980 onderging de winkel een grote verbouwing. Vanaf dat moment specialiseerde Evert-Jan zich op racefietsgebied, waarmee hij regionale bekendheid kreeg. Met het oog op de toekomst kochten ze er in 1987 een tweede pand bij, in Zutphen.

In 1990 kwam zoon André Wolters de zaak versterken. Tweede zoon Christian sloot zich in 1995 bij het familiebedrijf aan. Hij concentreerde zich op de zaak in Zutphen, André was de drijvende kracht in Klarenbeek. Begin 2005 stapten Evert-Jan en Erna uit de zaak en deden zij het bedrijf over aan hun zonen. En zo wordt het bedrijf ruim 30 jaar later wederom gerund door gebroeders Wolters, nu onder de naam Bike Totaal Wolters. De vijfde generatie Wolters telt op dit moment zes leden, dus grote kans dat de toekomst van Wolters Tweewielers gewaarborgd is.

woensdag 1 november 2023

Deel dit bericht