Boeren onterecht in kwaad daglicht geplaatst

Regio- Het is 29 juni wanneer op social media artikelen de ronde doen, dat boeren steeds meer kritiek krijgen op hun verhardende acties. De boeren zouden zo ‘de sympathie van het volk’ verliezen. Duizenden reacties zijn het gevolg, waarbij ook interactie ontstaat tussen reageerders. Wim ten Velde is een van de mensen die reageert en op uitnodiging van ons, wil hij wel zijn verhaal doen. Door Jos Bosch

Politieagenten worden bedreigd en politieauto’s moeten het ontgelden. Sterker nog, agenten gaan aangifte doen wegens poging tot doodslag. Het is een van vele berichten welke de afgelopen week de ronde doet op social media maar ook de landelijke pers haalt. De meningen van de lezers zijn verdeeld en op social media vooral gédeeld. Er is massaal steun voor de boeren maar dat ze geweld gebruiken tegenover de sterke arm wordt deels veroordeeld.

‘Wij nemen op trekkers geen houten hamers mee!’

“Dit soort lieden zijn geen boeren. Wat wij doen trekt dit soort figuren aan.” Het is een reactie van Wim ten Velde n.a.v. het afkeurende commentaar op de vernielingen van politieauto’s. “Ook politie houdt ervan om zaken te laten escaleren, daar kennen we maar al te veel voorbeelden van. Wij nemen op trekkers geen houten hamers mee, daar is geen ruimte voor in de cabine en ik zou ook niet weten waar we ze voor nodig hebben.”

Wim runt samen met Saskia een veeteeltbedrijf. Het is een familiebedrijf en zij zijn de derde generatie. Wim leest de kranten en volgt nieuwsprogramma’s waarbij de boeren en hun acties dagelijks onderwerp van gesprek zijn. “De journalistiek doet geen onderzoek meer maar krijgt persberichten aangeleverd en neemt het als waarheid over” aldus Wim. “Boeren worden aangeklaagd voor poging tot doodslag jegens de politie, de regering praat erover en het wordt landelijk nieuws. De volgende dag wordt de zaak door het OM geseponeerd maar dan is het slechte nieuws al de wereld in geholpen.”

De strijd van de boeren

Doordat de media zich vooral richt op de protesten en daarmee de ongemakken voor de burgers, zoals filevorming en escalaties, wordt voorbij gegaan aan het werkelijke probleem van de boeren; de stilstof! Veel boeren lopen stuk op de huidige regelgeving en dreigen hun bedrijf te verliezen. Sterker nog, er zijn boeren die ter compensatie van de uitstoot veel geld hebben geïnvesteerd in de aankoop van natuurgronden rondom hun bedrijf. Wim: “Er ligt inmiddels een gerechtelijke uitspraak dat een boer nu moet wijken vanwege die natuur! We worden straks door de rechtbank gesommeerd ons bedrijf te verlaten!”

Gemanipuleerde rekenmodellen van het RIVM, die door de regering als waarheidsgetrouw worden gehanteerd. Boerenbedrijven die jarenlang hebben geïnvesteerd, na bijvoorbeeld het opheffen van de melkquota. Of neem de kapitalen die omgaan in modernisatie en/of het meewerken aan schonere opwekking van energie! “Stoppen boeren hun bedrijf, dan kunnen ze hun geld naar de belastingdienst brengen en blijven met schulden achter. Veel jongens zien het niet meer zitten en via onze eigen achterban hebben we vernomen van meerdere zelfdodingen. We hebben als beroepsgroep het grootste aantal verhangingen in Nederland” aldus Wim.

Acties zijn niet op letsel gericht

“Je kunt de discussie stellen over het opendraaien van een gierkar en het verbranden van strobalen. Maar over het algemeen zijn de acties van boeren niet op letsel gericht. De boeren willen wél in de media komen en gehoord worden, anders kom je niet in beeld! De acties nu zijn de laatste noodgrepen die boeren doen. Daarbij is het demonstreren voor onze groep uit Apeldoorn ook een sociale bezigheid, met koffie en wat te eten. Als we ons punt gemaakt hebben gaan we naar huis.”

Maar er is een hetze gaande tegen de boeren. “Vorige week was er een actie in Staphorst, daar is enorm veel politie naar toe gegaan. Eén tractorrijder is gearresteerd. Boeren die later al vele kilometers weg waren van de actie, werden alsnog door de politie onderschept en uit hun cabine gehaald en vastgezet op het politiebureau. Ze waren niet eens met actie bezig, ze reden al richting huis!”

Aangedikt of niet waar

Wim heeft meer voorbeelden van onterechte berichten. Zo was er het gerucht dat boeren actie zouden voeren bij een distributiecentrum van een supermarktketen. Een aantal boeren gingen uit nieuwsgierigheid kijken en constateerden dat er niets gaande was, maar wel veel politie op de been. De boeren werden vervolgens achtervolgd. Wim: “Vrijdagavond jl. werd een bus met bruiloftsgasten aangehouden. Zeker, er zaten ook boeren in de bus, maar ze waren op weg naar een bruiloft!”

“Je ziet het in veel van dit voorvallen, het wordt aangedikt, in de Tweede Kamer wordt het aangegrepen om op de emotie van het publiek in te spelen. ‘Er is agressie’, dat is dan de boodschap. Zeker, er zijn af en toe voorvallen die te ver gaan, maar de meeste voorvallen worden niet door de boeren veroorzaakt maar door relschoppers.”

woensdag 6 juli 2022

Deel dit bericht