‘Een warm welkom in het dorp, iemand is bijzonder’

Teuge- Ze woonden ruim zeventien jaren in de wijk Osseveld in Apeldoorn. Een prettige woonomgeving met voorzieningen, kinderen die er alle kanten op kunnen en een ruime woning voor het gezin. Een leuke, rustige woonplek op het platteland is ‘iets voor later’. Totdat je toch huizen gaat spotten en de woning van de toekomst ineens binnen handbereik ligt. Hemelsbreed een kleine afstand, maar toch stapten ze als het ware een andere wereld binnen. Vier jaar na dato; hoe mooi is het leven in Teuge?

Het wonen in Apeldoorn beviel Laura en Michel heel erg goed. Niet voor niets woonden ze er langere tijd. Toegegeven, de woningmarkt was nog niet zo overspannen dan dat die nu is, dus een lucratieve verkoop zat er ook niet in. Maar de ambities om te gaan verhuizen waren er simpelweg niet. Wat huizen spotten op internet is uiteraard altijd leuk en dan is er toch dat ene huis dat je aandacht trekt. Ze gingen kijken en er was direct een klik met de woning. De straat, ligging van het huis en het pand zelf; alles klopte. Kwestie van gevoel en het moment voor overweging, om je plannen voor later wellicht toch wat eerder uit te voeren.

Levensloopbestendig

We zitten aan de robuuste tafel tussen keuken en woonkamer. Een heerlijke warme ruimte, een plek waar het thuisgevoel direct aanwezig is. Verderop comfortabele zitbanken en een prachtig doek aan de muur, de handen van Laura en Michel, gemaakt door hun zoon. “Het huis is levensloopbestendig’ laat Michel weten. Niet dat zij dat voor ogen hadden, maar het is natuurlijk wel een prettige bijkomstigheid wanneer je het gevoel hebt, op je plek te zijn waar je oud wilt worden. Alle faciliteiten zijn op de begane grond aanwezig. De oudste van drie kinderen is al uitgevlogen, de andere twee hebben hun rijke domein op de bovenverdieping.

Het huis van …

Uiteraard is er altijd de vraag aan nieuwkomers in een dorp; waar woon je? Het vermelden van je adres is dan de eerste logica, maar in veel dorpen ligt dat net even anders. Het gaat niet om de straat maar, wanneer je een bestaande woning koopt, wie je voorganger was. De woning, liggend aan het Zwanenpad, was namelijk van Toos te Winkel. En zij was weer de voormalige eigenaresse van het beroemde pand ‘De Zwaan’ aan de Rijksstraatweg. “Wij wonen dus in het huis van Toos te Winkel” en op die wijze werd vier jaren geleden in Teuge de woonidentiteit van Michel en Laura vastgesteld.

Een warm welkom

Je helemaal thuis voelen en opgenomen worden in de gemeenschap. Het zijn essentiële voorwaarden om lekker te wonen. Maar liefde moet van twee kanten komen. Voor Laura en Michel koste het geen moeite om contact te krijgen met de buren, mede ook door te vragen wat de gebruiken waren en zijn in het dorp, wijk of straat. “We vroegen aan onze buren wie er allemaal tot ‘de buurt’ werden gerekend en wat gebruikelijk was.” Daaruit kwam voort, dat het ‘buurt maken’ in Teuge dé mogelijkheid is om iedereen te leren kennen. Contacten leggen is ook een kwestie van zelf stappen zetten en niet afwachten of jouw omgeving van zich laat horen.

De welkomstmand

Sinds jaar en dag is er een prachtig fenomeen in Teuge om nieuwe bewoners te ontvangen; de welkomstmand. Deze mand, met daarin informatie over het dorp en de omgeving (folders, wandelkaart), maar ook producten van lokale ondernemers (eieren, een plant), is een mooie stap naar verbinding. Het is de buurman of buurvrouw die de mand gaat brengen. Het was Stefanie Verwaaijen, de tegenwoordige dorpscontactpersoon, die haar buren ging verrassen.

Teugje Nieuws

Het welkom werd fotografisch vastgelegd en voorzien van tekst, geplaatst in ‘Teugje Nieuws’. Dit kleurrijke en informatieve blad wordt al sinds 2006 zo’n vijfmaal per jaar uitgegeven en bevat allerhande informatie over het dorp. Activiteiten, acties, spotlights van mensen én dus vermelding van nieuwkomers. Het is een van de voorbeelden, hoe nieuws snel onder de inwoners wordt verspreid (er is ook een dorpsapp) én het draagt ook bij aan het sociale leven in het dorp. Er is een redactie van vrijwilligers, waarbij ook inwoners mee kunnen schrijven. De ontvangers van de welkomstmand kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen, om zelf een stukje tekst te schrijven.

Een rijk sociaal leven

Er is een verenigingsleven in Teuge, maar er is ook een rijk sociaal leven in het dorp en vooral dat laatste is een mooie basis van vrijwilligheid. Zo wordt het ook door Michel en Laura ervaren. Geen verplichtingen door een lidmaatschap, maar onderdeel zijn van het voor en met elkaar leven. “In deze tijd van Corona bijvoorbeeld een kaart sturen naar mensen waarvan je weet dat ze ziek zijn. Daarnaast ook online activiteiten voor jongeren” aldus Laura. Verder is het stel lovend over de normaliter vele activiteiten in Teuge. Een speelweek bijvoorbeeld voor jongere kinderen tijdens de zomervakantie, het jaarlijkse dorpsfeest en niet te vergeten de actieve Stichting Jongerenwerk Peco.

Toekomstig leven in Teuge

Teuge heeft een kleine 800 inwoners. Een respectievelijk klein dorp waarbij je voor de dagelijkse boodschappen en andere zaken zult moeten uitwijken naar Twello of Apeldoorn. “Geen probleem” aldus Michel. “We doen veel van onze boodschappen in Twello”. “En we hebben daar ook een fijne dierenarts gevonden” aldus Laura. Ambities voor een volgende stap zijn er niet. Het leven is prima op deze plek in Teuge. Meerdere buren zijn afkomstig uit de steden en genieten allemaal van het leuke en sociaal rijke leven het dorp, waarbij ook Michel en Laura inmiddels een welkomstmand hebben kunnen overhandigen aan hún nieuwe buren.

woensdag 13 januari 2021

Deel dit bericht