Eindelijk krijgen wij ook zonnepanelen’

Regio- Al jaren speelde de familie Van den Noort met het idee om zonnepanelen te laten plaatsen op hun honderd jaar oude omgebouwde boerderij in Teuge. Maar iedere keer was er wel weer íets wat hen ervan weerhield. Toen ze hoorden van de collectieve zonnepanelenactie vanuit de gemeente Voorst en Energierijk Voorst hakten ze de knoop door: nu moet het er maar eens van komen.

Het begint zachtjes te druppelen. Installateurs Johan Bosma van Eco Synergy en zijn compagnon Garreld Noorman pakken hun telefoon erbij en kijken met zorgelijke gezichten op Buienradar. Noorman: “Een klein beetje motregen is niet erg, maar bij een echte bui kunnen we niet verder. Probleem is dat elke weerapp een andere voorspelling geeft, dus het blijft vaak onzeker of we door kunnen of niet.” Zo ziet installeren in de herfstmaanden er dus uit. Gelukkig zet vandaag de regen niet door en kunnen de mannen de klus afronden.

Bosma en Noorman zijn aan het werk in Teuge, vlakbij het vliegveld. Noorman heeft wat dakpannen weggehaald, zodat hij makkelijk zijn voeten kan neerzetten op de panlatten en zo als op een trappetje naar boven kan klimmen, gezekerd met een karabijnhaak en klimtouw. Vlak onder de dakrand heeft hij inmiddels de aluminium profielen geplaatst, waaraan hij later acht zonnepanelen zal hangen. Onder deze rij panelen zitten drie dakraampjes. Daar is dus geen plek voor panelen, maar aan de linker- en rechterkant van dit setje dakramen is nog genoeg ruimte voor twee maal twee panelen. In totaal wordt het dus een systeem van twaalf panelen, zegt Johan Bosma, terwijl hij op de installatietekening wijst. “Kijk, zo komt het eruit te zien”, zegt hij. “Waar we de panelen op het dak monteren gaat altijd in overleg met de klant.”

Woningeigenaar Jan van den Noort is blij dat het er eindelijk van komt. “We lopen al wel een aantal jaar rond met deze plannen”, zegt hij. Maar lang bleef een beslissing uit. “Dat komt omdat we in eerste instantie wilden aanhaken bij een initiatief voor een collectief zonneveld in een weiland buiten Teuge. En dan waren er ook nog plannen in het dorp om in samenwerking met het vliegveld iets te doen met zonnepanelen. Maar helaas kwam dit allemaal niet van de grond.”

En zo kwam dan toch het eigen dak in beeld. Maar panelen op je woning, daar moet je klaar voor zijn. “Voorheen vonden mijn vrouw en ik zonnepanelen niet mooi, met die lichtmetalen randen. Maar de volledig zwarte panelen die we nu hebben gekozen vinden we niet lelijk.” Het klopt, echt mooier wordt een dak niet van zonnepanelen. Maar er zijn genoeg redenen om ze wél te nemen, zegt Van den Noort. Sinds hij binnenshuis zijn gloeilampen heeft vervangen door ledlampen, en het oude witgoed – droger, wasmachine en vriezer – heeft ingeruild voor energiezuinige exemplaren, is het elektriciteitsgebruik van de woning gehalveerd. “Jaarlijks gebruiken we nu nog 3.300 kWh. De twaalf zonnepanelen wekken ongeveer net zoveel op. Dus we gebruiken straks netto geen stroom meer.” Dat is goed voor de portemonnee én voor het milieu. Van den Noort: “We weten niet zeker of we hier nog zo lang kunnen blijven wonen dat we deze investering eruit halen. Ik ben namelijk 70 en mijn vrouw 69. Voor ons is geld echter niet de belangrijkste reden om panelen te nemen. Het gaat ons er vooral om een steentje bij te dragen aan een duurzame samenleving. En voor de volgende bewoners is het mooi meegenomen dat er al zonnepanelen liggen.”

woensdag 28 oktober 2020

Deel dit bericht