‘Jongeren moeten hier veilig en verantwoord uit kunnen gaan’

Verschillende partijen in de samenleving trekken samen op om een gezondere drinkcultuur in Voorst te krijgen. Afgelopen jaar werkten ze aan een lokaal drankakkoord. Ook jongerenverenigingen Peco en Pampus doen hieraan mee.

​Zowel bij SJW Peco in Teuge als bij Stichting Pampus in Posterenk hopen ze gauw weer de vaste jongerenavonden en -feesten te organiseren. Aan jongeren boven de 18 wordt ook dan gerust een biertje geschonken. Voor jongeren onder de 18 vanzelfsprekend niet. Maar dat betekent niet dat de verenigingen niet te maken hebben met alcoholdrinkende jongeren. Lieke Overvelde, bestuurslid bij Peco: ”We maken het regelmatig mee dat jongeren met alcohol op bij ons komen. Ze hebben dan al ingedronken bij vrienden of hadden een fles cola met sterke drank mee in de fietstas.”

Dat leidt soms tot problemen. Vincent Hutten, voorzitter van Pampus: “Het komt voor dat jongeren hier zo dronken aankomen dat ze amper kunnen lopen. Je kunt ze niet zomaar wegsturen. En dan bellen we ouders.” De reacties van ouders lopen uiteen. Sommigen schrikken, anderen vinden het niet zo’n probleem. Maar er zijn ook ouders die ontkennen. “Mijn kind drinkt niet zeggen ze. Totdat ze bij ons komen en zien wat er gebeurd is.”

Naast de overlast, hebben de jongerenverenigingen er ook last van dat ze er door de handhaving van de gemeente op aangekeken en beboet worden. “Terwijl wij ons aan de regels houden.” Henry Hurenkamp, oud-voorzitter van Peco en betrokken bij het opstellen van het lokaal drankakkoord: “Maar wat lastig controleren is, is de wederverstrekking: 18-plussers die hun gekochte biertje of shotje doorgeven aan jongeren onder de 18. Jongeren worden steeds vindingrijker.”

Genoeg redenen dus om samen met andere partijen in de samenleving te werken aan een lokaal drankakkoord dat moet bijdragen aan verstandig alcoholgebruik in de gemeente. Afgelopen jaar zijn de verenigingen, scholen, horeca tot zes thema’s gekomen die voor hen belangrijk zijn als het gaat om alcoholgebruik. En die gaan van het organiseren van een tof alcoholvrij feest tot het deelnemen aan de lokale Dat Fix ik-campagne. Elke partij kan binnen een thema een actie doen die bij hen past. Voor Peco en Pampus zijn twee thema’s in het bijzonder belangrijk: dat de partijen dezelfde boodschap uitdragen en dat ze samenwerken met handhaving.

Henry Hurenkamp: ”Ik hoop dat als ouders en jongeren meer bewust worden van de schade die alcohol toebrengt, jongeren minder gaan drinken. Meer kennis delen hierover is een eerste stap. Alcohol voor jongeren zou geen gewoontegoed moeten zijn.”

De samenwerking met de gemeentelijke handhavingsambtenaren zal op verschillende manieren vorm krijgen. Een van de uitgangspunten is dat het individu beboet wordt en niet de organisatie. De verantwoordelijkheid voor het alcoholgebruik komt bij de jongere te liggen. Ook is het idee dat op grotere evenementen Handhaving zichtbaar aanwezig is. “Samen met hen kunnen we bijvoorbeeld jongeren waarvan we vermoeden dat ze gedronken hebben, bij binnenkomst een blaastest laten doen,” vertelt Lieke. “Wie gedronken heeft, wordt niet binnengelaten.”

Vincent: “Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde en dat is dat jongeren in deze omgeving veilig en verantwoord uit kunnen gafffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffan.”

woensdag 21 april 2021

Deel dit bericht