Missiekruis Klarenbeek

Evenals de schrijver van de ingezonden brief (Voorsternieuws 14-7-'21) over de verplaatsing van het missiekruis vóór de voormalige katholieke kerk in Klarenbeek, ben ik erg teleurgesteld. Ook ik herinner me de plechtige onthulling op 4 juni 1944 als de dag van gisteren. Met rond die ceremonie een grootse zogeheten Missieoptocht, met voornamelijk kinderen, in de fraaiste (gehuurde) gewaden, jurken, pakjes, sarongs (!) en negertjes met strooien rokjes. De historische plek van het kruisbeeld is dus dáár. Als je het beroemde standbeeld van Rembrandt van Amsterdam naar Beekbergen verplaatst, heeft het ook niet veel waarde meer.

De inzender is niet goed geïnformeerd. Het plan van de verplaatsing komt niet uit de koker van het bestuur van het Boshuis, zoals de briefkop (en de tekst nog een paarmaal) suggereert, maar van de zogenoemde Locatieraad geloofsgemeenschap Klarenbeek. Wel wrang voor de mensen van het Boshuis, dat zij - publiekelijk - ‘de schuld krijgen’.

Wat jammer ook dat de schrijver zich slechts bekendmaakt als ‘82-jarige inwoner’. Zijn/haar naam zal wel bekend zijn bij de redactie, anders had die de brief vast niet geplaatst. Maar dat neemt niet weg dat het bij de lezer als een anoniem schrijven overkomt. Op die manier is ook geen enkele communicatie mogelijk met de (vele?) andere teleurgestelden/tegenstanders van het voorgenomen plan. Geen weg om samen een gesprek aan te gaan. Uit nader contact met genoemde Raad bleek overduidelijk dat die graag bereid is tot een overleg/gesprek. Ook verzekerde men dat het voornemen nog geen definitief besluit is. Maar anoniem is geen goede start. Míjn adres- en andere gegevens heb ik bij de redactie achtergelaten. Als het de briefschrijver ernst is, zal hij/zij best ‘uit het duister tevoorschijn’ willen komen.

Antoon Driessen

Lichtenvoorde

parochiaan Klarenbeek van 1936 tot 1963

woensdag 21 juli 2021

Deel dit bericht